VAŽAN TRIK ZA VLASNIKE AUTOMOBILA Ostvarićete značajnu uštedu goriva ako pritisnete OVO dugme
Foto: Shutterstock

Pre nego što krenete na svoju sledeću vožnju pobrinite se da aktivirate jedan režim koji će vam pomoći da ostvarite značajnu uštedu koja će se osetiti i u vašem kućnom budžetu.

Vlasnici benzinaca i dizelaša mogu da prestanu da troše "pola galona" goriva pritiskom na jedno dugme koje se nalazi u većini modernih vozila, kažu stručnjaci.

Sedenje u miru u saobraćaju ili pored puta dok motor kuca je uobičajen prizor i može izgledati potpuno bezopasno.

Međutim, stručnjaci iz kompanije Xcite Car Leasing upozoravaju da će učesnici u saobraćaju verovatno sagoreti značajnu količinu benzina ili dizela koga nestane više od dva litra nakon samo sat vremena praznog hoda.

Ovo je problem kod mnogih starijih automobila koji nemaju alate za sprečavanje praznog hoda.

Ali, modernija vozila su opremljena sofisticiranim alatom koji može da isključi motor automobila kada miruje i pomogne vozačima da ostvare ogromne uštede.

„Motor u praznom hodu još uvek sagoreva gorivo. Ako se nalazite u sporom saobraćaju ili u saobraćaju za zaustavljanje i pokretanje, razmislite o tome da uključite ručnu kočnicu i ugasite motor.

„Isto važi i kada nekoga pokupite ili odbacite, razmislite o isključivanju motora ako ste zaustavljeni na duži period. U praznom hodu sat vremena može se potrošiti pola galona goriva ili oko 2,3 litra.

„Ako imate moderan automobil sa stop-start tehnologijom, koristite ovo, to će automatski smanjiti vreme koje provodite sa motorom u praznom hodu ako se pravilno koristi.

Dugme Start/Stop se može aktivirati ili deaktivirati u bilo kom trenutku sa centralne konzole, piše Express.co.uk.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading