internet u selu
Foto: Privatna arhiva/Marina Jančević

„U selu Kožuar pored Uba 15 domaćinstava je već priključeno na brzi internet, zahvaljujući čemu meštani mogu da koriste sve prednosti nove digitalne infrastrukture: usluge elektronske uprave, elektronsku trgovinu i multimedijalni sadržaj – digitalnu televiziju sa različitim zabavnim, filmskim, naučnim i sportskim sadržajem, kao i video na zahtev. Takođe, istureno odeljenje Osnovne škole „Rajko Mihailović“ u Kožuaru je dobilo brzi internet, laptop računar, štampač i projektor, zahvaljujući čemu će biti omogućena digitalna nastava, korišćenje eDnevnika i svih ostalih digitalnih usluga u sistemu prosvete“, istakao je Jovanović i dodao da će u opštini Ub ukupno 13 sela, sa oko 6.800 stanovnika, dobiti brzi internet do kraja naredne godine. 

Jovanović je naglasio da je zahvaljujući projektu Ministarstva informisanja i telekomunikacija, do sada ukupno 90 sela u Srbiji sa oko 15.500 domaćinstava i 49.000 stanovnika već dobilo mogućnost korišćenja brzog interneta protoka preko 100Mbps, dok je u toku izgradnja u još 176 sela u kojim živi oko 85.000 stanovnika.

„Projektom izgradnje širokopojasne telekomunikacione infrastrukture MIT će do kraja 2025. povezati 99% sela u Srbiji na brzi internet, i u tom smislu pokriti preko 700 sela sa oko 120.000 domaćinstava. U opštini Ub je, takođe, zahvaljujući projektu Povezane škole Ministarstvo povezalo svih 33 lokacija osnovnih i srednjih škola i njihovih isturenih odeljenja na brzi internet, dok je u 8 matičnih objekata osnovnih i srednjih škola izgrađena kompletna lokalna računarska mreža“, rekao je Jovanović. 

Pored ministra Jovanovića, događaju je prisustvovao i direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić. 

Napredak u realizaciji ovog projekta i plan za povezivanje sela se nalazi na sajtu Ministarstva mit.gov.rs 

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading