TURISTI ĆE IZBEGAVATI OVE DESTINACIJE, A EVO I ZAŠTO Prognoze govore da će se desiti velike promene
Foto: Shutterstock

Nezapamćeni toplotni talasi i razorni požari izazivaju zabrinutost za budućnost turizma u Sredozemlju. Desetine hiljada turista bili su prisiljeni da napuste hotele i plaže dok se vatrena stihija širila grčkim ostrvima.

U Italiji je izdato crveno upozorenje za gotovo sve gradove, dok su u Španiji temperature 15 stepeni iznad uobičajenih nivoa za letnu sezonu.

Turizam igra važnu ulogu u ekonomiji Mediterana. U Grčkoj taj sektor čini gotovo četvrtinu BDP-a, a u Italiji i Španiji oko 10 odsto. Prihodi od turizma zauzimaju veoma velik udeo i u hrvatskom BDP-u.

Iako Svetsko veće za putovanja i turizam procenjuje da će evropski turistički sektor rasti po prosečnoj godišnjoj stopi od 3,3% do 2032, učestalost ekstremnih događaja u južnoj Evropi mogla bi da nagna turiste da leti zaobilaze popularne destinacije u Sredozemlju, piše Jutarnji list.

Manje privlačno

Analiza Evropske putničke komisije, udruženja nacionalnih turističkih organizacija, pokazuje da je broj evropskih turista koji planiraju da putuju na destinacije u Mediteranu tokom leta i jeseni pao za 10% u poređenju sa istim razdobljem prošle godine.

Prema agenciji "Mudi", toplotni talasi "mogu dugoročno da smanje privlačnost južne Evrope kao turističke destinacije ili, u najmanju ruku, smanje potražnju leti, što će imati negativne ekonomske posledice s obzirom na važnost sektora".

Međutim, turističke agencije za sada nisu zabrinute i tvrde da ekstremna vrućina nije uticala na brojke. Samo sedam odsto evropskih putnika izjavilo je da su im ekstremni vremenski uslovi najveća briga vezana uz letni odmor.

Najveću bojazan evropskim turistima izaziva porast troškova zbog inflacije, pokazuje analiza Evropske putničke agencije.

Prognoza

Međutim, u jednoj se stvari stručnjaci slažu - da će neki aspekti turizma morati da se promene i da će agencije i tur-operatori morati da se prilagode promenama.

Broj gostiju na Sredozemlju mogao bi da poraste u proleće ili zimu, a tokom letnih meseci severni deo Evrope mogao bi da ima sve veći broj putnika, prenosi "Jutarnji list".

Sve je verovatnije i da će turisti odlagati rezervacije do poslednjeg trenutka na osnovu vremenske prognoze.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading