Noćenja za 5 evra usred Srbije: Evo kako da izaberete najbolju banju za sebe
Foto: RINA

 

Iako su srpske banje prepune stranaca, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je od početka godine ovde odelo najviše domaćih turista. U Sokobanji ih je bilo skoro 40.000, u Banji Vrujci preko 3.000 dok je za ovaj period u Niškoj Banji zabeleženo skoro 2.000.

Činjenica je da mnoge banje sada nude širok spektar aktivnosti, ali je činjenica da mnogi u banje idu namenski jer lekoviti izvori po banjama nisu svi isti.

Vrnjačka Banja


Ova banja smeštena je u centralnom delu Srbije, na 200 km južno od prestonice.

U ovoj banji postoji čak sedam poznatih izvora lekovite vode, a reč je o toplim i mineralnim vodama. Za balneološku terapiju, koja je poznata i popularna, koriste se četiri izvora: Topla voda, Snežnik, Slatina i Jezero. Pored toga, dve vode se flaširaju kao mineralne vode - Voda Vrnjci sa izvora Topla voda i Vrnjačko Vrelo.

Banjska voda je izuzetno korisna za lečenje različitih oboljenja kao što su bolesti žuči, problemi sa želucem i varenjem, dijabetes, bolesti bubrega i mokraćnih puteva.


Banja Ljig


Banja Ljig je na oko sat vremena vožnje od Beograda. Noćenje u apartmanu kreće se od 10 evra za dve osobe, što je pet po osobil, dok su bungalovi 50 evra, a hotelski smeštaj je oko 100 evra po noćenju.

Smeštena u opštini Ljig, između obronaka planina Rajac i Rudnik, uz reku Kačer, ova banja poznata je po tome da su zime veoma blage a leta prijatna, što turiste privlači tokom cele godine. Preporučuje se onima koji traže odmor, opuštanje i lekovite terapije, a posebno je poznata po svojim lekovitim termalnim izvorima za lečenje različitih zdravstvenih stanja, naročito za osobe koje pate od reumatizama, artritisa i određene kožne bolesti.

Prolom Banja


Prolom Banja je od Beograda udaljena 310 kilometara, a ukoliko idete automobilom, ovu razdaljinu prelazite za nešto više od 3 i po sata. Ova banja smatra se mestom sa najzdravijim i najboljim lekovitim izvorima tople i mineralne vode.

Voda u Prolom banji ima pozitivan uticaj na bolesti bubrega, infekcije, reumatske tegobe, kao i srčana oboljenja.


Niška Banja


Ova banja udaljena je oko 250 km od Beograda, što bi automobilom bilo oko dva sata i 30 minuta. Već dug niz godina uspešna je u lečenju i oporavku raznih vrsta zdravstvenih tegoba i problema. Ovde se nalaze tri osnovna izvora lekovite vode: Glavni izvor, poznat i kao "Kraljev izvor", "Suva banja" i "Školska česma".

U Niškoj Banji leče se različita oboljenja, a neka od njih su:

Reumatski problemi

Neurološki problemi
Kožna oboljenja
Problemi sa disajnim organima
Postoperativna rehabilitacija


Sokobanja


Sokobanja je udaljena od Beograda oko 220 kilometara, odnosno oko 2 sata i 30 minuta vožnje kolima. Posetioci ovde vrlo često dolaze zbog netaknute prirode, slapova brze, čiste vode koji se spuštaju poput galopirajućeg vodopada niz strme stene i litice, čistog vazduh, bogate istorije...

Ono po čemu je zapravo najpoznatija jeste po termalnim izvorima lekovite vode i termomineralnog blata koje se koristi za terapiju i lečenje određenih zdravstvenih stanja. Posebno je poznata po lečenju dece sa respiratornim problemima.

Neka od oboljenja koja se leče u ovoj banji su:

Bolesti disajnih puteva

Stanje posle povrede
Oboljenja nervnog sistema
Reumatski problemi


Banja Vrujci


Ova banja udaljena je od Beograda oko 100 kilometara, pa će vam do nje trebati oko sat vremena i 20 minuta ukoliko krenete automobilom. Vrujci su nadaleko poznati po lekovitosti vode koja ovde izvire i po lekovitom blatu koje ima blagotvorno dejstvo i koristi se kao terapijsko sredstvo prilikom lečenja raznih povreda, kao i reumu i druga oboljenja.

U ovoj banji leče se mnoga oboljenja a neka od njih su:

Reumatski problemi
Neurološki problemi
Kožne bolesti
Respiratorni problemi
Problemi sa varenjem
Postoperativna rehabilitacija

(Blic biznis)

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading