Saveti nutricioniste o ishrani na 40 stepeni
Foto: Stock/Foto: stockphoto

Temperatura od 40 stepeni, pogotovu tri dana zaredom, ne prija ni zdravim, a kamoli ljudima sa nekim hroničnim bolestima.

Republički hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje na visoke temperature i meteoalarm podigao na najviši, crveni nivo koji označava ekstremno opasne vremenske uslove, naročito ako traje nekoliko uzastopnih dana. Ugroženi su životi životinja i ljudi (posebno hronični bolesnici, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate).

Uz to, iz RHMZ su naveli mogućnost ozbiljnih problema u snabdevanju električnom energijom, probleme u saobraćaju. Nažalost, ovakvo vreme je, kako su dodali, ekstremno povoljno za šumske i druge požare.

Na ovim vrućinama, mnogima nije ni do čega, ponajmanje do hrane, a to je, kako je za Alo! istakla nutricionistkinja Milka Raičević iz Udruženja „Svi na vagu“, veoma opasno.

Saveti nutricioniste o ishrani na 40 stepeni

Foto: printskrin

 

- Veliki je problem ako imate naviku da ne jedete, ali uzimate slatkiše da biste dobili energiju. Da jedemo moramo, porcije treba da budu male i raznovrsne. Svakodnevno treba jesti četiri boje zdravlja: crveno, žuto, zeleno i belo. Jedite sirovo, šargarepu, breskve, dinju, lubenicu. Nisam za to da se kombinuje više vrsta povrća i voća ili da se prave smutiji. Treba da se svedemo na umerenost - istakla je nutricionistkinja i dodala da je doručak najbitniji.

- Uz to, bitno je da da vodu pijemo gutljaj po gutljaj, jer tako se unosi ptijalin koji je pljuvačka i koji omogućava da imamo zdrav probiotik, odnosno, zdrave organe za varenje. Hranu treba piti, odnosno dobro je žvakati, a vodu treba jesti, odnosno žvakati da bi se pljuvačka povezala sa njom, jer je to prirodni probiotik. Treba piti čaj, ulje od lavande koje je za smirenje, ruzmarin povećava koncentraciju a citrusi raspoloženje - otkrila je Milka i istakla da su salate veoma važne.

- Svejedno je koju jedete, bitno je da ona tapacira naš želudac i samim tim omogućava da unesemo vitamine, minerale i da budemo siti i da funkcionišemo mnogo bolje nego kada jedemo meso ili jaku hranu na koju smo mi, Srbi, navikli. U principu, sve se svodi na tečno. Treba jesti voće i povrće, sve što je sezonsko. Ono što je parametar za vaše zdravlje, to je da odete na pijacu. Tamo je sve što je vašem organizmu u ovom trenutku potrebno - posavetovala je nutricionistkinja.

Prema njenim rečima, najbolje je jesti ribu, ali ne bilo koju.

- Čitajte etikete, ništa ne znači da skupo platite ribu ako nije sveža - objasnila je nutricionistkinja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading