Više od 3.000 maloletnica abrotira
Foto: Stock/Foto: stockphoto

Više od 3.000 maloletnica je abortiralo u poslednjih 12 meseci u Srbiji! Još jeziviji je podatak da praktično nema odeljenja osmog i sedmog razreda u kojim bar jedna učenica nije nasilno prekinula trudnoću.

Doktorka Katarina Sedlecki, specijalista ginekologije i akušerstva, navela je za Alo! da, nažalost, u Srbiji nema preciznih podataka o broju prekinutih trudnoća.

- Spekuliše se sa 3.000 abortusa na godišnjem nivou, ali treba uzeti u obzir da je interno taj broj i veći. Na primer, u romskoj populaciji je on i desetostruk, i to ne samo kad je reč o abortusima, već i o trudnoćama i porođajima - istakla je dr Sedlecki.

Više od 3.000 maloletnica abrotira

Foto: privatna arhiva

 

Kako je rekla dr Sedlecki, pouzdano može da se kaže da jedna četvrtina devojčica od 16 godina i mlađih ima seksualne odnose.

- Jedna četvrtina nevinost gubi posle dvadesete - navela je dr Sedlecki, i apelovala na roditelje da mnogo više pričaju s devojčicama na ove životno važne teme.

Zakon: Mlađima od 16 godina potrebna pismena saglasnost

Naš zakon je izričit: za prekid trudnoće kod lica mlađeg od 16 godina i lica potpuno lišenog poslovne sposobnosti potrebna je i pismena saglasnost roditelja, odnosno staraoca. „Ako se saglasnost ne može pribaviti od roditelja, odnosno staraoca zbog njihove odsutnosti ili sprečenosti, potrebno je pribaviti saglasnost nadležnog organa starateljstva“, navedeno je u Zakonu o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama.

Udruženje „Sačuvajmo bebe“ je još ranije upozoravalo na crnu statistiku i navelo da se na abortus godišnje odluči između 6.000 i 10.000 devojka od 16 do 19 godina.

Više od 3.000 maloletnica abrotira

Foto: stockphoto

 

Isti izvor je naveo da zvanični podaci ne odslikavaju u potpunosti stvarno stanje.

- Osim u registrovanim zdravstvenim ustanovama, jedan broj abortusa obavlja se i u za to neregistrovanim zdravstvenim objektima, bez izveštavanja - upozorilo je ovo udruženje.

Inače, kako je Alo! već pisao, najviše abortusa uradi se u GAK „Narodni front“ u Beogradu, ali prekide trudnoće obavljaju i mnoge privatne klinike širom Srbije. Cene se kreću od 50 do 300 evra i variraju od grada do grada.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading