NASILNE VIDEO IGRE MOGU POVEĆATI AGRESIJU Istraživanje pokazalo U PITANJU SU DUGOROČNI EFEKTI
Foto: Shutterstock

„Jedna studija otkriva da mladići koji su po navici agresivni mogu biti posebno ranjivi na efekte koji povećavaju agresiju ponovljenog izlaganja nasilnim igrama“, rekao je psiholog Kreg Anderson.


„Nasilne video igre pružaju forum za učenje i uvežbavanje agresivnih rešenja u konfliktnim situacijama“, rekao je Anderson.

U ovoj studiji smo ispitali kako igranje nasilne video igre utiče na agresivnu spoznaju i agresivno ponašanje.

Ukupno 300 dece nasumično je regrutovano da igraju nasilnu ili nenasilnu video igricu.

Štaviše, nasilne video igre mogu biti štetnije od nasilne televizije i filmova jer su interaktivne, veoma zanosne i zahtevaju od igrača da se identifikuje sa agresorom, kažu istraživači.

Rezultati su otkrili da je kratko izlaganje dece nasilnoj video igrici povećalo agresivnu spoznaju i agresivno ponašanje.

Pored toga, pokazano je da je ovaj efekat veći za dečake nego za devojčice.

Pronađeni su posrednički putevi tako da je agresivna spoznaja posredovala u odnosu između nasilnih video igrica i agresivnog ponašanja, posebno za dečake.

U drugoj studiji, 210 studenata je igralo nasilnu ili nenasilnu video igricu. 

Posle nekog vremena, učenici koji su igrali nasilnu video igricu kažnjavali su protivnika (primili su eksploziju buke različitog intenziteta) na duži vremenski period nego učenici koji su igrali nenasilnu video igricu.

Nalazi su interpretirani i podržani u okviru modela opšte agresije.

Efekti nasilnih video igara ostaju društvena briga, a dečake treba posmatrati kao posebnu grupu za intervenciju agresije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading