SNEG U SRBIJI OD OVOG DATUMA Povratak zime i temperatura u minusu, a evo šta nas čeka za prvomajske praznike
Foto: Alo/Aleksandar Nalbantjan

Danas uglavnom sunčano vreme, a noć ka petku vedra i ponovo vrlo hladna za ovo doba godine. Prizeman mraz je ponovo moguć na većim delom regiona, dok bi i planinskim kotlinama i visoravnima bilo mraza i do -4 stepena Celzijusa, piše Marko Čubrilo u najnovijoj prognozi vremena za Srbiju.

Od petka toplije bez opasnosti od kasnog mraza. Slabi pljuskovi ponegde na severu regiona u noći ka suboti.

Za vikend umereno toplo ali ne sasvim stabilno uz moguće lokalne pljuskove sa grmljavinom, u subotu više nad istočnim i severnim,a u nedelju nad istočnim i jugoistočnom delovima regiona. Vetar će okrenuti na slab do umeren zapadni, stoji u prognozi.

Od petka dnevni maksimumi uglavnom od +15 do +21, lokalno i oko +23 stepena Celzijusa.

Početkom maja sledi razvijanje sekundrnig ciklona nad Mediteranom, najverovantije nad Tirenskim morem. U ovom momentu je još uvek veoma nejasno kako će se taj ciklon kratati,a od toga će zavisiti i njegov uticaj na vreme iznad nas.

- Jutarnji ECMWF taj ciklona šalje znanto južnije od nas i tome se naš region sve do oko 04. maja zadržava u toplom sektoru te uz povremene pljuskove, uglavnom na zapadu i jugozapadu regiona ostaje toplo,a zahlađenje oko 04.05. je vrlo blago. GFS ima istočniju putanju ciklona te on ka nama oko tog datuma ili možda i malo ranije povlači veću količinu hladnijeg vazduha te uz znatno više kiše sledi i jače zahlađenje ima i planinski sneg. JMA je negde na “pola puta” između ove dve sinoptike - precizira meteorolog.

Videćemo za dan ili dva u kom smeru će se sinoptika kretati ali u ovom momentu bi se moglo desiti da početak maja donese samo manje pogoršanje uz povremene pljuskove.

Ansamble niz ECMWF ima signal za umereno zahlađenje posle 02.05. uz pljuskove, ali videćemo do vikenda u kom smeru će se on kretati, zaključuje Čubrilo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading