UŽIVO SA PIJACE Prodavci domaće zimnice rešili večitu dilemu:  Ajvar jeftiniji da se kupi nego da se pravi
Alo

Bliži se septembar, mesec kad će iz dvorišta početi da se širi miris pečene paprike. Ajvar odavno nazivaju i srpskim kavijarom, ali iz godine u godinu njegova cena sve više opravdava taj nadimak, jer je ove godine da biste napravili teglu ajvara potrebno izdvojiti oko 500 dinara i ceo dan rada.

Iskusne domaćice će reći da  u pripremi ovog delikatesa ništa ne može da zameni „smederevac“ ili drugi šporet na drva, a u njega obavezno ide najkvalitetnija paprika, nezaobilazni su ulje i so, mnogi stavljaju i plavi patlidžan, neki i paradajz, a ko voli ljuto, dodaje se ljuta papričica.

Kad se uzme u obzir, pored potrebnog vremena i cena, računica šta se više isplati, najverovatnije će presuditi da je jeftinije kupiti, nego praviti ajvar.

Vremenska prognoza za Srbiju u avgustu - Alo.rs

Za 10 tegli ajvara u proseku je potrebno 30 kilograma paprike, litar i po ulja, po šest kašika soli i šećera, dve kašike vinskog sirćeta. Prema trenutnoj ceni one paprike koja služi za ajvar - najkvalitetnije, samo za nju treba izdvojiti oko 3.600 dinara, litar i po ulja je oko 300 dinara, a uz dodatak šećera i soli, to će vas koštati 4.100 dinara.

Tome treba dodati tegle, potrošnju drva, struje ili plina, što povećava cenu na 500 dinara po tegli.

Na oglasima se može kupiti od 350 do 800 dinara po tegli.

- Računica je čista - isplati se da prave samo onima koji imaju svoju papriku ili onima koji je nađu po povoljnim cenama - kaže naša sagovornica, koja prodaje zimnicu na Zelenom vencu.

UŽIVO SA PIJACE Prodavci domaće zimnice rešili večitu dilemu:  Ajvar jeftiniji da se kupi nego da se pravi

Alo

 

Ostavljanje i prodaja zimnice je porodični biznis za porodicu Radovanke Stanojević, iz okoline Ražnja. Svoje proizvode već 40 godina prodaje u Beogradu na pijaci Zeleni venac.

- Imamo stalne mušterije i cena uglavnom zavisi od količine, ali sigurno znam da se neće menjati. Kod nas se ništa ne prska, svi proizvodi su uzgajani u zdravoj sredini. Više se isplati kupiti gotovo jer kad izračunaš da ti treba tegla, poklopac, sirće, so... - kaže Radovanka, i dodaje da veliko interesovanje vlada za zimnicu na meru.

Oni u burićima dovoze papriku seckanu, pečenu, peglanu, te šargarepu, kupus, krastavac, karfiol i mušterije kupuju koliko im treba.

Prema njenim rečima, cena zavisi od količine, a trenutno na tezgi tegla džema od kajsija se može kupiti za 300 dinara ili pola litra mlevenog paradajza u flaši košta 100 dinara.

Leskovačka je najbolja

Prodavačica paprike iz Leskovca je za Alo! rekla da je cena paprike ista kao prošle godine, najkvalitetnija ne prelazi 120 dinara.

- Robu dovozimo za jedan dan, za sada se još uvek ne kupuju velike količine crvene paprike za ajvar, možda je rano. Nadam se većoj prodaji na jesen jer ovog leta najčešće se kupovalo koliko treba za jedan ručak - rekla je ona.

UŽIVO SA PIJACE Prodavci domaće zimnice rešili večitu dilemu:  Ajvar jeftiniji da se kupi nego da se pravi

Alo

 

Sudeći po situaciji, a i po komentarima prodavaca i kupaca na Zelenom vencu, možda je ovo pravo vreme da se pokrene mala kućna firma, jer ajvar je neizbežan u toku zime, nema ga toliko u prodaji, a ipak mnogi niti vole niti imaju vremena da ga spremaju.

- Kada čujem šta mi kupci tražimo, šta ljudi nude i koje su cene, dođe mi da napustim posao, otvorim mini-firmu za zimnicu i odem na selo – kaže Andrijana Ljubinković, Beograđanka koja radi u banci.

Borčanka jedina prodaje bamije

Jedina na Zelenom vencu bamiju prodaje Malena iz Borče. Glavni kupci su Arapi koji kupuju po nekoliko kilograma. Ova biljka koja je teška za uzgajanje prodaje se za 600 dinara po kilogramu.

UŽIVO SA PIJACE Prodavci domaće zimnice rešili večitu dilemu:  Ajvar jeftiniji da se kupi nego da se pravi

Alo

 

- Bamija je mnogo teška i za branje, berem je sa tri para rukavica i da bih nabrala jednu kofu, treba mi najmanje četiri sata – rekla je Malena za Alo!.

SAVET

Nikada ne kupujte paprike u džakovima i u kutijama iako su jeftinije jer ispod lepe koja je na vrhu često se krije ona lošija skrivena na dnu i u sredini.

CENE

Paprika 60-120

Ljuta papričica 20–40 komad, 300 dinara kg

Plavi patlidžan 100

Paradajz 80-100

Mladi luk 30

Crni luk 80

Peršun 30

Šećerac 50

Grožđe 200-250

Tikvice 50

Smokva 250

Borovnica, malina, dren 800

Krompir 50-100

Breskve 50-120

Boranija 300

Pasulj 300

Lubenica 50

Domaća jaja 30

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading