NEVREME IZ SRBIJE OTIŠLO U GRČKU Evo kakva vremenska klackalica nas očekuje do kraja avgusta
Alo! Ilustracija /J.V.

Srbija je i dalje pod uticajem ovog visinskog ciklona, ali njegov centar danas se pomerio južnije, tačnije iznad Grčke. Njegov položaj je takav da nam sada oblačni i ređi padavinski sistemi dolaze sa istoka i severoistoka, dok su Grčku zahvatile veoma obilne padavine i oluje, piše Đurić.

- Širom Grčke do kraja dana, tokom četvrtka i petka pod uticajem visinskog ciklona očekuju se veoma obilni pljuskovi sa grmljavinom, a biće uslova i za grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrovima. Obilnijih padavina i oluja može biti i na širem području Soluna i Atine, ali i na popularnim turističkim mestima i na brojnim ostrvima.

Očekuje se da ukupno padne od 20 do 80 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 100 litara, što su padavine koje padnu za mesec-dva u ovom delu godine, jer se Grčka odlikuje veoma suvim letnjim mesecima. Postojaće opasnost od poplava i bujica, a ima uslova da se ponegde formiraju i morske pijavice, a u prilog tome ići će i veoma visoke temperature mora od 25 do 28°C.

Dakle, na području Grčke sve do petka uveče se preporučuje ogroman oprez zbog opasnosti od obilnih padavina, grmljavinskih oluja, poplava i bujica, a ovaj sistem mogao bi doneti vremenske nevolje i širem području Severne Makedonije - upozorava meteorolog.

Šta je sa Srbijom?

Zbog udaljavanja centra ciklona dalje od Srbije iznad Grčke, u Srbiji narednih dana postepena stabilizacija vremena, dosta toplije i sunčanije, ali zbog njegovog oslabljenog uticaja i dalje se ponegde očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom, u četvrtak ponegde, a u petak uglavnom posle podne u južnim i centralnim predelima Srbije.

Već od sutra maksimalna temperatura u Srbiji oko 30°C, a još sunčanije biće tokom vikenda, dok se u nedelju pljuskovi sa grmljavinom očekuju samo na zapadu i jugozapadu Srbiije.

Dakle, do kraja avgusta u Srbiji se očekuje prijatno letnje vreme, toplo, ali bez ekstremnih vrućina, iako če temperature biti nešto iznad prosečnih vrednosti za kraj avgusta. Najtopliji deo leta sada je već uveliko iza nas, a sledeće prolazno osveženje sa prolaznim padavinama očekuje nas početkom septembra, prognozira Đurić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading