Diploma Diplomiranje
Shutterstock
Diploma Diplomiranje

Shutterstock

Diploma Diplomiranje, Foto: Shutterstock

Naime, Pokrajinskoj prosvetnoj inspekciji podneta je 3. novembra prijava protiv Novosadske visoke poslovne škole zbog organizovanja upisa na master strukovne studije, iako za iste ne poseduje rešenje o akreditaciji.

- Iako su sa sajta škole skinuli sve konkurse i rang-liste u vezi sa master strukovnim studijama, osim rasporeda časova, ostali su na Facebook stranici škole, čime se i dalje studenti dovode u zabludu. Pritom, postavlja se pitanje šta će biti sa studentima koji su u oktobru ove godine upisali master strukovne studije u navedenoj školi - navodi se, između ostalog, u prijavi.

Zaključuje se molbom da Prosvetna inspekcija hitno postupi povodom ovog slučaja i spreči kršenje propisa, te zaštiti studente koji su upisani na pomenute studije.

- Prijava je anonimna u strahu zbog osvete, imajući u vidu osvetoljubivost direktorke škole kako prema zaposlenima, tako i prema studentima. Dokaz za to su i pretnje upućene studentima, koji su podržavali otpuštene profesore, da će im biti zabranjeno studiranje - napominje se u prijavi Prosvetnoj inspekciji.

Dobro obavešten izvor "Alo!" tvrdi da se po ovom pitanju, nažalost, ništa ne radi, već da se materijali (prijave nadležnima) vraćaju rukovodstvu škole, koje ga potom šalje mejlom svim zaposlenima.

- Na taj način oni sprovode strahovladu i poručuju da je obraćanje nadležnima i javnosti izlišno, jer oni kontrolišu sve. I niko se ne bavi suštinom i mnogo važnijim pitanjem - šta je prijavljeno kao nepravilnost u radu škole, a to je pre svega upis studenata na master strukovne studije i naplata školarine u visini od 80.000 dinara. Ako je organizovana nastava, a nema akreditacije, zašto se bar nije sačekalo sa naplatom - napominje naš sagovornik.

Inače, s obzirom na broj studenata koji su primljeni na ove studije, lako se dolazi do sume koju je škola zaradila, čak 4,08 miliona dinara!
I sama direktorka novosadske VPŠ, Jelena Damnjanović, potvrdila je za “Alo!” da nisu dobili akreditaciju za pomenute studije, ali u tome ne vidi ništa sporno (?!).

Direktorka Jelena Damnjanović

Printscreen

Direktorka Jelena Damnjanović, Foto: Printscreen

- Škola je podnela zahtev za akreditaciju za Master studijski program Međunarodno poslovanje i finansije. Dobili smo dva pozitivna izveštaja recenzenata, što se može proveriti u Komisiji za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK). Na osnovu toga, objavili smo i konkurs za upis na master strukovne studije, uz napomenu da je akreditacija u toku, što znači da nikoga ne dovodimo u zabludu. Od momenta dobijanja dva pozitivna mišljenja recenzenata čekamo da budemo stavljeni na dnevni red KAPK–a. Zašto mi još nismo stavljeni na dnevni red (a nemamo ni Akt upozorenja, niti ikakve zamerke na studijski program) jeste pravo pitanje za KAPK i Nacionalni savet za visoko obrazovanje - navodi Damnjanovićeva, te dodaje da KAPK ima obavezu da im izda uverenje o akreditaciji najkasnije do 31. marta 2018.

- Započeli smo sa predavanjima, jer imamo pozitivna mišljenja recenzenata, a do kraja školske godine imaćemo i uverenje o akreditaciji. Inače, upisali smo 51 studenta na ovaj studijski program - zaključila je Damnjanovićeva.

Luksuzni "hjundai"

"Alo!" je juče pisao da se rukovodstvo Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu razbacuje novcima koje dobija iz pokrajinske kase, te da je poslednja u nizu poslastica kojom su se počastili luksuzni automobil "hjundai elantra", koji su platili 2,09 miliona dinara.

 

Komentari (15)

Beli orao

29.11.2017 15:24

Treba im oduzeti dozvolu za rad i kaznitu za takvu neviđenu prevaru.

Travel

29.11.2017 16:55

Sada necu moci da odem na WORK and TRAVEL! Jujujujujuju nmg da verujem.... upropastili ste mi zivot. Zasto država ćuti?

Milana

29.11.2017 20:26

Kao neko ko je zavrsio specijalisticke strukovne studije dobila sam pismeno obavestenje o upisu na master strukovne studije ove ustanove. Sva sreca pa sam bila dovoljno pametna i nisam nasela na ovu prevaru.

Izvor

30.11.2017 15:37

Ovaj tekst je cista neistina. Akreditacija jos nije dobijena, jer clanovi KAPK-a traze pare da bi izdali uverenje. Prava adresa na koju treba da se obratite je prof. dr Cemal Dolicanin, predsednik KAPK-a. A ove tekstove izmilja i placa bivsa profesorica, koja je dobila otkaz jer je falsifikovala potpise zaposlenih.

Kameleon

30.11.2017 21:21

@Izvor - Kako može biti neistinit kada je sama direktorica priznala u ovom tekstu da Škola nema rešenje o akreditaciji master strukovih studija. Uz to sada im tek ne treba izdati rešenje, jer su otpustili profesorice, asistente i demonstratore-4 profesorice, 2 asistenta i 10 demonstratora za 2 meseca. Znači čim su dobili "pozitivno mišljenje" otpustili su profesorice nosioce predmeta na master strukovnim studijama.

Bora

30.11.2017 21:11

Ovo ludilo mora se zaustaviti, grad Novi Sad ovo ne zaslužuje, toliko nestručnosti a pre svega laži i bahaćenja, studenti zbog ovakvih ,,kadrova" najviše ispaštaju. Kao bivši student ove škole veoma mi je žao na današnji status ove škole, sve u svemu katastrofa .

Kata

30.11.2017 21:21

Nestručno,nekvalifikovano rukovodstvo je napravilo haos , pa valjda u tom Novom Sadu postoje organi koji su nadležni da na ovakve stvari reaguju.

Voja

01.12.2017 08:33

Ovo je sramota i bruka, davno nekad ova škola je bila dobra, nažalost uništavaju je kojekakvi sumnjivi likovi, ovde bi trebala inspekcija odmah da reaguje , mi koji smo na studijama najviše ispaštamo.

Milica

01.12.2017 14:32

Znate kako Skola je dobila odobrenje nadleznih institucija da upisuje studente jer je akreditacija u toku i tako je i pisalo na skolskom sajtu. Ne razumem zasto se pravi drama? Niko nije obmanjen a najmanje studenti. Akreditacija ce stici do Nove godine.

Kentucky

01.12.2017 20:08

@Milica - Ove komentare sigurno piše sama direktorica. Tek sada akreditacina komisija neće dodeliti akreditaciju, jer je direktorica na sednici Nastavnog veća optužila predsednika Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta da je potkupljiv. Kako može tako nešto javno da kaže, bez ikakvih dokaza, nije on kriv što Škola ne ispunjava uslove, pogotovo jer nakon što su otpustili profesore i asistente ne ispunjavaju uslove

BiljaRNj

01.12.2017 14:34

Na sajtu je sve vreme pisalo da je akreditacija u toku, a nadlezne institucije su dale saglasnost za upis studenata. Akreditacija je super uradjena i uskoro ce stici resenje o istoj. Studenti ne treba da brinu.

Lotika

01.12.2017 20:13

@BiljaRNj - Ovo je pogotovo smešno, jer se neko potpisao kao fenomenalna profesorica koja je dobila otkaz. To se verovatno potpisala sama direktorica. Ako je akreditacija u toku zašto su odmah naplatili školarinu? Jadni studenti neće im biti priznata diploma.

Mocnik

01.12.2017 14:36

Poruka za studente: budite bezbrizni, akreditacija ce stici a iza odluke da budete upisani stoje nadlezne institucije i nema potrebe da se plasite jer ova Skola sve radi u skladu sa zakonom.

Donald

01.12.2017 20:16

@Mocnik - Nadležne inatitucije peru ruke od ove Škole. Niko neće da podržava instituciju sa toliko malverzacija koja se godinama provlači po novinama, prvo kod prethodne vlasti, a sada i kod ove.

Car

03.12.2017 17:23

Pročitah , videh a opet ne mogu verovati da ovakve kreature postoje , lopovluk, laganje manipulacija . da li to naše društvo zaslužuje. po onom narodnom što gore to bolje , alo bre vojvođaneri ima te li bolje kadrove ili samo ovakve od zlog oca i još gore majke. samo se mi studenti ništa ne pitamo a kad dođu izbori povuci potegni. ali i tome biće kraj.Što iskovaste to ćete i poneti.