Maša i Daša sijamske bliznakinje
Profimedia
Maša i Daša sijamske bliznakinje

Profimedia

Maša i Daša sijamske bliznakinje, Foto: Profimedia

Sijamske bliznakinje Maša i Daša Krivosljapova otete su od majke još u vreme Staljinove Sovjetske Rusije, a potom su godinama podvrgavane najokrutnijim medicinskim eksperimentima i istraživanjima.

Njih su pržili i spaljivali vatrom, smrzavali, držali veštački budnim. U njih su ubrizgavane razne radioaktivne i hemijske supstance, a i elektrošokove su upotrebljavali u suludim istraživanjima, i to sve jer su delile zajednički krvni sistem, ali su imale razdvojene nervne sisteme.

Iako su celog života živele po institucijama i o njihovom hororu se malo znalo, sada je cela priča izašla na videlo zahvaljujući novinarki Džulijet Batler, prenosi Daily Mail.

Džulijet je otkrila da su Daša i Maša, iako su celog života delile stravične muke po medicinskim i naučnim sanatorijumima, izrasle u dve potpuno različite osobe. Maša je bila okrutna, bezosećajna i celog života je kinjila Dašu, koja je ostala nežna i osećajna.

 

- Nemam sumnje da je Maša bila psihopata, a da je Daša bila u emocionalno uslovljavajućem položaju i da ju je sestra zlostavljala - rekla je Džulijet Batler, koja je postala njihova prijateljica 1988. godine.

Ona ističe da je Maša uvek Daši sve uskraćivala.

- Kada je neko u takvom odnosu uvek ima mogućnost da ode. Međutim, Maša je nije imala. NIje mogla da ima odnos sa njihovom majkom, niti da upozna ljubav, niti da ima šansu da im se tela razdvoje - kaže ova Džulijet i dodaje da su bliznakinje odmah nakon rođenja, januara 1950. godine, bile oduzete od majke Jekaterine, kojoj je rečeno da su njene bebe umrle nakon carskog reza.

Mašu i Dašu su potom godinama mučili.

- Upravo sam ja bila ta koja im je rekla šta su sve doživljavale tokom detinjstva, jer su one sve to potpuno potisle. Daša je tada rekla "Pa oni su samo radili svoj posao", dok je Maša bila besna. Čak i kada se Daša zaljubila i ljubav joj bila uzvraćena, ona je odbila mladića jer niko nije smeo da ima Dašu sem Maše - priča Džulijte.

 

 

Ona kaže da je Daša mnogo propatila.

- Ona je želela da radi, a Maša je samo htela da puši i pije alkohol, što su bile stvari koje Daša nije podnosila - priča Džulijet.

Sijamske bliznakinje ostale su zajedno do smrti 2003. godine, kada je prvo Maša umrla od srčanog udara u 54. godini, ali kako Daša ni tada nije htela da im se hirurški odvoje tela, umrla je od trovanja krvi iz Dašinog tela u raspadanju, samo nekoliko sati nakon njene sestre.