Kosovska policija Kosovo
Profimedia
Kosovska policija Kosovo

Profimedia

Kosovska policija, Foto: Profimedia

Vozač Amir Salihu, prema saopštenju kosovske policije, prošao je kroz crveno svetlo i pregazio Blerandu Curi, koja je nedugo zatim preminula, piše "Bota sot".

Njen otac i nekadašnji lokalni komandant Bedri Curti, ubijen je hicem u glavu, godinu dana ranije u misterioznom ubistvu koji su kosovski mediji povezivali sa njegovom, navodnom, željom da o zločinima koje su pripadnici OVK počinili protiv političkih protivnika svedoči pred Specijalnim sudom za zločine OVK, prenosi RTS.

Bedri Curi je, takođe, bio spreman da svedoči o zarobljavanjeu i likvidaciji pripadnika Vojske Jugoslavije tokom rata na Kosovu.

Curi je, navodno, učestvovao u ovom zločinu, a naređenje za likvidaciju vojnika izdao je Ajvaz Beriša, poznat i pod ratnim nadomkom "komandant Tigar".

Problem zaštite svedoka jedan je od ključnih izazoiva sa kojima će se suočiti Specijalni sud za zločine OVK, s obzirom da je čitav niz potencijalnih očevidaca u slučajevima protiv Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja nestajao ili pod misteroiznim okolnostima odustajao od svedočenja.

O pretnjama svedocima, Savet bezbednosti UN su u više navrata, bezuspešno, upozoravali glavni tužioci Haškog tribunala Karla del Ponte i Serž Bramerc.

Komentari (1)

Ricardo

24.02.2017 19:07

Znaš li bar ko je.