Aleksandar Vučić i Donald Tursk
Tanjug/Dragan Kujundžić
Aleksandar Vučić i Donald Tursk

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić i Donald Tursk, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije je nakon sastanka izjavio da je Tusk prijatelj Srbije i da smo počastvovani njegovom posetom.

- Mislim da je svima jasno da je mnogo posla pred Srbijom. Neke stvari smo počeli da radimo i vezano za vladavinu prava, bolju saradnju sa udruženjima novinara... jer to su važna poglavlja za budućnost naše zemlje, koja treba da uradimo zbog sebe, a ne neke druge - rekao je Vučić.

- Ja sam zahvalan Donaldu Tusku što je pokazao da možemo da računamo na podršku Evropskog Saveta i na njegovu. Poglavlja 23 i 24 su važna za budućnost naše zemlje. Značajan je finansijski ugovor koji je potpisan - kazao je Vučić ističući da je potpisan ugovor vredan 126 miliona evra.

On je dodao da je Srbija dobila pomoć za kontrolu letenja, od čega je deo određen i za izgradnju kontrolnog tornja u Nišu, kao i da su on i Tusk razgovarali i o auto-putu od Niša do Prištine

- O ovoj ideji sam razgovarao i sa Angelom Merkel 2013. godine. Zahvalan sam Tusku za podršku da ubrzamo tu izgradnju i što je zamolio Hojera da krenemo u izgradnju tog puta koji prolazi kroz Nišavski i Toplički okrug. Večeras ćemo razgovarati o Kliničkim centrima - rekao je Vučić.

 - Deonica Niš-Pločnik je procenjena na 349 miliona evra, zamolio sam Tuska i Hojera da ta odluka bude doneta što pre, da kasno leto i ranu jesen iskoristimo za početak izgradnje - dodao je on i rekao da je zahvalan Evropskoj komisiju na toj pomoći.

Vučić je dodao i da Srbija ima još mnogo infrastrukturnih projekata.

- Nas dvojica smo razgovarali i o najvažnijem pitanju za našu zemlju, koje će ako ne bude na adekvatan način rešeno biti prepreka na našem evropskom putu, a to je pitanje Kosova i Metohije. PPokazao sam Tusku Briselski sporazum i to da je Srbija sve uradila, Mi u Srbiji smatramo da treba da dođe do kompromisnog rešenja. Moramo da se borimo da naša deca nemaju problem kao mi danas. Borićemo se za naše državne interese - rekao je Vučić i dodao da moramo da se borimo da naša deca nemaju isti problem koji mi imamo danas.

- Nemam šta ni da ponudim ni da prodam, što neki pre nas nisu dali - naveo je Vučić i dodao da je rekao Tuska da mi možemo da prihvatimo svaki kompromis, ali ne i ponižavanje.

- Ali ako mi budemo "slepi kod očiju", pa ne razumemo šta se dešava kod nas i u regionu, onda ćemo samo da gubimo i dovodimo u sve težu situaciju - rekao je predsednik Srbije.

OVAJ VIDEO SNIMLJEN JE MOBILNIM TELEFONOM TESLA SMARTPHONE 9.1

Nakon toga se novinarima obratio Tusk, i to na srpskom jeziku, počevši sa zahvalnošću svom domaćinu i našoj zemlji na dobrodošlici.

- Glavni razlog za posetu je samit zemalja Zapadnog Balkana koji će u maju biti održan u Sofiji. Došao sam s jasnom porukom - EU će ostati najjači partner regionu. Danas neću ponavljati o prednostima naše zajedničke saradnje, jer kao i vi mrzim propagandu - rekao je Tusk.

On je dodao da se kao Poljak, rođen i odrastao u komunizmu, divio našoj hrabrosti, jer smo mi uspeli da ostvarimo daleko veću političku nezavisnost.

Tusk se osvrnuo i na ulogu Srbije u Drugom svetskom ratu, te da zbog te istorije zna "da o našoj sudbini neće odlučivati ni Moskva, ni Vašington, ni Ankara, ni Brisel", već mi sami.

On je potom rekao da u Vučiću prepoznaje sebi sličnog.

- Obojica znamo da se u životu i politici morate boriti bez oklevanja, ali i da je dijalog bolji od sukoba. Aleksandar Vučić je živi dokaz da možete istovremeno biti veliki patriota i racionalan pragmatičar - rekao je Tusk.

Predsednik Evropskog Saveta doputovao je danas popodne u Beograd gde ga je na aerodoromu "Nikola Tesla" dočekao prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih polsova Ivioca Dačić.

Posle ovog susreta, Vučić i Tusk će se sastati sa predsednikom Evropske investicione banke Vernerom Hojerom i prisustvovati potpisivanju Finansijskog ugovora između Evropske investicione banke i kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

Poseta predsednika Evropskog saveta Srbiji organizovana je u okviru njegove balkanske turneje, koja traje od 23. aprila do 27. maja.