Hašim Tači i Edi Rama
Alo!
Hašim Tači i Edi Rama

Alo!

Hašim Tači i Edi Rama, Foto: Alo!

Svega 24 sata nakon što je Edi Rama pripretio da se ne može „isključiti unija Albanije i Kosova”, oglasio se i Hašim Tači, koji je poručio iz Prištine „da će svi Albanci regiona živeti u jednoj državi ako se vrata EU zatvore”.

- EU trenutno niti u odnosima sa Kosovom, niti sa zapadnim Balkanom nema viziju, niti rukovodstvo za integraciju ili proširenje koje obuhvata zemlje tog regiona. Naravno, ono što sam rekao i 2013. reći ću čak i sada, ako Evropska unija zatvori vrata Kosovu, Albanci u regionu živeće u jednom prostoru - naveo je Tači.

Velika Albanija

Privatna arhiva

Velika Albanija, Foto: Privatna arhiva

Pomenuta retorika za ministra Vulina znači da su Tirana i Priština jasno rekle da im je cilj velika Albanija, što se, po njegovim rečima, može sprovesti samo velikim balkanskim ratom.

- Znate, kada dobijete tako blage reakcije iz EU, u kojima se gotovo izražava razumevanje za ljutnju Edija Rame i pretnju Balkanskim ratom, onda ste mogli i očekivati da će se i Tači oglasiti. On je nastao kao terorista, u ratu, i ne može se očekivati od njega da razume bilo šta drugo, ali ako Brisel bude nastavio da tako blago reaguje na pretnje balkanskim ratom, onda mora da razume da je sva odgovornost za sve što će se dešavati na ovim prostorima njegova - rekao je Vulin i dodao:

Albanski vojnik

Profimedia

Albanski vojnik, Foto: Profimedia

- Odgovornost nije više ni na Albaniji, ni na Prištini, jer mi znamo da su oni oduvek sanjali veliku Albaniju, da će je uvek sanjati i da će učiniti sve da do nje i dođe, ukoliko ne budu bili zaustavljeni, ukoliko ne budu bili kažnjeni pre nego što pokušaju. I Priština i Tirana jasno su rekle šta im je cilj. Odgovornost je sada na Briselu - istakao je ministar.

Hašim Tači

Profimedia

Hašim Tači, Foto: Profimedia

S druge strane, o tome koliko je zaista moguć novi balkanski rat vojni analitičar Vlade Radulović kaže da bi zaista svaki pokušaj stvaranja velike Albanije izazvao sukobe, ali i da je opasnost od novog sukoba ipak minimalna.

- Svaki pokušaj formiranja velike Albanije neminovno bi izazvao sukobe u regionu, s tim da postaji opasnost da se oni preliju i na BiH, koja je u ovom trenutku trusno područije. Ovo samo pokazuje da je cela ideja generisana iz Tirane, ali nijedna zemlja u regionu ne bi dopustila da joj se cepaju delovi teritorije bez borbe. S druge strane, teško da bi i NATO dozvolio sukob na ovim prostorima, kako među svojim članicama (Albanija, Crna Gora, Grčka, prim. aut.), tako i sa Srbijom, jer u ovom trenutku imaju odličnu saradnju s nama i njihovi prioriteti jesu mir i stabilnost u regionu. To se može videti i po njihovim reakcijama na izjavu Edija Rame, koja je ipak oštrija od reakcije iz Brisela. Mislim da su u pitanju samo izjave albanskih i kosovskih zvaničnika radi prikupljanja političkih poena - navodi Radulović. 

Komentari (10)

Dotakli ste

21.04.2017 05:36

dno. Vasem bezobrazluku je kraj i provokacijama.

dobar humor

21.04.2017 06:48

Bas dobar humor za pocetak dana☺️☺️☺️☺️☺️☺️

Miro

21.04.2017 07:56

Poznavao sam ćoveka sa prezimenom Murići umro u 95 godini života...umro pre 3o god.on mi je rekao da je proteran iz jednog pregrađa u Nišu...sa ocem sa majkom i sa sobom smo povelji samo jednu kravu i tukli nas..on tada mi je rekao da kad bi otišao u Niš mogao bi da potrefim gde mi je bila kuća...nismo samo proterani nego mnogo porodica i to na zverski naćin...

ja

21.04.2017 08:09

@Miro - A gde je proteran taj "ćovek"?Ma razbijali smo sa proterivanjem,daj bre ne prdi glave ti.Samo vidi Pravoslavne svetinje na Kosovu i sve će biti jasno.Mogu Američki monstrumi da vam daju sve ali samo se osvrnite oko sebe i videćete gde ste.

meda

21.04.2017 09:37

@Miro - MIRO, ne izmisljaj, i ne s...! Po Srbiji su uvek svi sirili d... kako su hteli, nikoga nismo proterivali, i to se zna, zato nemoj da pricas gluposti.

keja

21.04.2017 08:48

Ugledali se Albanci u Srbe, Šešelju gdje ti je sada granica velike Srbije, Prijeboj - Raša - Niš...

Mare

21.04.2017 08:56

Od ovako strasnih vesti jedino je gore kada se pojave sevilni i patericni i pocne prica o prizenim rukama,brarstvu i kada se sa sve ovim saznanjima i tragedijom naroda gostii ,nazdravlja i peva Ramo,Ramo,brate moj. Stalno snishodjenje onim evropskim babama ,izvinjavanje i bolestan odnos prema nasim neprijateljima vredja do koske.Gadno je brate.Nijedna diplomatija ne predvidja onako jadan odnos u bilateralnim kontaktima. Zato nas i ne cene.Ko ceni one koji samo klimaju,pristaju i idu unatraske

baba roga

21.04.2017 11:08

Samo da stignu 29 iz Rusije i Belorusije i da nam Ameri poklone podmornicu onda ste šiptari nagrabusili.Avioni idu na Goleš a podmornica izranja u centar K.Mitrovice u Ibar. E to je naša politika...

Djoko

21.04.2017 14:27

Gospodo Srbi,da ste nesto ucili u skoli znali bi da velika Albanija nije puki san.To je borba svih Albanaca vec vise od 100 g.Oni su sebi obezbedili tj.kupili jake saveznike i oni se nece smiriti dok ne stvore veliku Albaniju.Albanci su trenutno najjaca sila na Balkanu. Nas u ovom slucaju samo SAD i NATO mogu da spasu.Nije nikakva demagogija vec surova realnost. Od '99 u Ruse se vise ne nadam.

REALNOST spašava Srbe

22.04.2017 12:39

Albanci pričaju o tzv "velikoj" Albaniji (sa svim opštinama gde ih ima) , a stvarno žele REALNU Albaniju sa Kosovom (južno od Ibra), plus da dobiju Autonomnu pokrajinu u zapadnoj Makedoniji (koja bi se odcepila za 30 godina).. Možda bi i Srbi morali da napuste prevaziđenu priču o tzv "velikoj" Srbiji (radikalska KKOV), a da rade na realizaciji REALNE Srbije sa Srpskom i severom Kosova , plus VELIKI ZID prema Albancima koji imaju najveći natalitet i ubrzo će biti najbrojniji narod na Balkanu.