Crvena Zvezda Bari
N. Paraušić
Crvena Zvezda Bari

N. Paraušić

Crvena Zvezda Bari, Foto: N. Paraušić

"Njujork Tajms" je posvetio veliku pažnju uspehu Crvene zvezde, koja se posle 26 godina nalazi u Ligi šampiona. Njihova analiza ni po čemu nije obična, već govori o tome kako je David ponovo savladao Golijata.

Možda biblijske parabole nema u tekstu, ali se sigurno neretko iščitava u njemu. Nema sumnje da su "preko bare" oduševljeni igrama Zvezde jer je ona i simbol iskoraka "malih" u ponekad ekskluzivno društvo finansijskih divova Evrope.

Crvena zvezda

Alo/M.Metlaš

Crvena zvezda, Foto: Alo/M.Metlaš

UŽAS! Imala je zarazan osmeh, i bila jedna od najtalentovanijih sportistkinja, a onda je policija našla njeno BEŽIVOTNO TELO! (FOTO)

Autori navode da su sećanja na Zvezdino osvajanje "ušatog trofeja" u Bariju 1991. godine svuda, na zidovima, u hodniku ili pomoćnim terenima.

"Fudbalska aristokratija" je predstavljena u duelima protiv crveno-belih, a da je tunel na stadionu "Rajko Mitić" posebno impresivan.

Crvena Zvezda Bari

N. Paraušić

Crvena Zvezda Bari, Foto: N. Paraušić

"Kada je na stadionu bilo preko 100 hiljada navijača, buka je bila toliko zaglušujuća pre početka duela da su igrači govorili da su betonski zidovi vibrirali", navode u članku.

"Bilo bi pravo čudo da Zvezda prođe u nokaut fazu", stoji u tekstu, ali ističu da je fokus fudbalske Evrope bio na drugim stvarima, na prelasku Kristijana Ronalda u Juventus ili da li će Real Madrid po četvrti put u nizu postati prvak Starog kontinenta.

Vladan Milojević

Andreas Schaad/EPA

Vladan Milojević, Foto: Andreas Schaad/EPA

Ipak, ističu da su crveno-beli s pravom tu gde jesu, u evropskoj fudbalskoj eliti.

"Prikladno je da Zvezda bude tu gde jeste ove sezone, čak i ako se to pokaže kratkog maha: ne samo zbog brojeva, ne ni zbog prepreki koje su savladali, ali kao uspomena, kao sećanje na sve što je propušteno."

Zatim su je ugledni list podsetio na pohod crveno-belih na titulu koja je osvojena u Bariju, ali i na situaciju iz 1992. godine kada su domaće mečeve igrali u Bugarskoj ili Mađarskoj. Ovo je pokazalo da istočnoevropski timovi mogu da se takmiče sa onim sa zapada kontinenta, ne računajući bljesak Dinama iz Kijeva 1999. godine.

Crvena zvezda

Alo/M.Metlaš

Crvena zvezda, Foto: Alo/M.Metlaš

Zatim svojim čitaocima detaljno objašnjavaju propozicije takmičenja, novčane nagrade, ali i to kako je prostor za ulazak u najkvalitetnije takmičenje znatno sužen (polovina mesta pripada ekipama iz nekoliko vodećih liga Evrope) što dodatno naglašava veliki uspeh srpskog šampiona.

Mesto u Ligi šampiona za crveno-bele znači više od "klupskog ponosa" jer je: "to eho kakve su stvari bile. Podsetnik da istorija nije počela 1992. godine, da ne postoje samo titani iz Engleske, Španije i Italije koji imaju monopol veličanstvenosti, na slavne uspomene.