Rolat sa  slatkom pavlakom
shutterstock
Desert sa jagodama i grizom

shutterstock

Desert sa jagodama i grizom , Foto: shutterstock

Desert sa jagodama i grizom

Potrebno je:
- 300 g jagoda (svežih ili zamrznutih)
- 200 g šećera
- 150 g griza
- 500 ml mleka
- 3 pudinga od vanile
- 400 ml vode
- 1-2 kesice šlaga

Priprema:

Stavite mleko sa 100 g šećera da provri, pa sipajte griz i kuvajte oko dva minuta, uz stalno mešanje. Odmah sipajte u tepsiju i poravnajte. U drugu posudu stavite 400 ml vode sa 100 g šećera, pa čim proključa, dodajte jagode, kuvajte nekoliko minuta, skinite sa ringle, pa sipajte puding, koji ste prethodno razmutili sa malo vode. Kuvajte sve zajedno još oko minut, mešajući. Vruće prelijte preko griza. Kada se ohladi, stavite odozgo umućen šlag. Dobro rashladite u frižideru pre služenja.

Čokoladni kolač

shutterstock

Čokoladni kolač, Foto: shutterstock

Čokoladni kolač

Potrebno je:
- 2 čaše oštrog brašna
- 2 čaše šećera
- 2 vanilin šećera
- 3 kašike kakaoa
- kašika sode bikarbone
- 2 čaše jogurta
- 1/2 čaše ulja
- 70 g crne čokolade
- 70 g mlečne čokolade

Priprema:

Pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer, kakao i sodu bikarbonu u dubljem sudu. Dodajte jogurt i ulje i ujednačite masu. Izlijte masu u podmazan pleh i ispecite u rerni na 200 stepeni. Istopite u odvojenim posudama crnu i mlečnu čokoladu sa malo ulja za preliv. Vruć kolač prelijte prvo crnom, pa mlečnom čokoladom. Ostavite kolač da se ohladi, isecite na kocke i poslužite.

Brzi kolač sa jabukama

shutterstock

Brzi kolač sa jabukama, Foto: shutterstock

Brzi kolač sa jabukama

Potrebno je:

- 6 većih jabuka
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
- 6 kašika brašna
- pekmez od kajsija
- cimet, žuti šećer, margarin
- 1/2 kašičice praška za pecivo 

Priprema:

Očistite jabuke, prepolovite ih napola i malo ih izdubite. Pleh namažite margarinom, poređajte jabuke, sa otvorom nagore, i svako udubljenje napunite pekmezom od kajsija. Zatim pospite jabuke cimetom i žutim šećerom i stavite u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni oko pet minuta. Umutite jaja sa šećerom, pa umešajte prašak za pecivo i brašno. Prelijte preko jabuka i stavite u rernu da se peče oko 20 minuta. Kolač ohladite i isecite tako da u svakom parčetu dobijete po pola jabuke i pospite prah šećerom.

Rolat sa  slatkom pavlakom

shutterstock

Rolat sa slatkom pavlakom , Foto: shutterstock

Rolat sa slatkom pavlakom

Potrebno je:
- 4 jaja
- 1/2 šolje šećera
- 2 kašike vrele vode
- 60 g rendane čokolade za kuvanje
- 1/2 šolje brašna
- kašičica praška za pecivo
- 500 ml slatke pavlake
- 2 kašičice šećera u prahu
- kašičica arome vanile
- voće po želji

Priprema:

Umutite žumanca i šećer, pa dodajte vrelu vodu i čokoladu, a zatim brašno pomešano sa praškom za pecivo. Umutite šam od belanaca i polako ga sjedinite sa čokoladnom masom. Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni na 180 stepeni 10-12 minuta. Preručite rolat na krpu posutu šećerom, urolajte i ostavite da se ohladi. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i aromom vanile. Premažite koru pripremljenim filom, dodajte seckano voće po želji i uvijte u rolat.

Italijanski cukoto

shutterstock

Italijanski cukoto, Foto: shutterstock

Italijanski cukoto

Potrebno je:

- 4 pakovanja piškota
- šolja vrućeg mleka
- 3 kašike likera od pomorandže
- 3 kašike ruma
- 100 g čokolade za kuvanje
- 300 grama slatke pavlake
- 75 grama šećera
- 100 grama malina
- 50 grama jagoda
- 25 grama seckanog kandiranog voća
- kesica šlaga

Priprema:

Obložiti činiju providnom folijom. Unutrašnjost činije obložiti piškotama koje su prethodno umočene u vruće mleko s vanilin šećerom. Poprskati ih rumom i likerom. Rastopiti čokoladu. Umutiti pavlaku uz dodatak šećera, pa odvojiti 1/3 mase sa strane. Maline, jagode i kandirano voće umešati u veći deo umućene pavlake i time premazati zidove činije. Izdrobiti 50 grama piškota i umešati ih s rastopljenom čokoladom u ostatak pavlake. Sipati taj krem u sredinu činije. Poklopiti piškotama i pritisnuti. Staviti tortu u frižider preko noći. Ukrasiti šlagom, malinama i svežom nanom.

Dulče de leće

shutterstock

Dulče de leće, Foto: shutterstock

Dulče de leće

Potrebno je:

- 200 grama šećera
- 2 kašike vode
- 200 mililitara slatke pavlake
- 20 grama maslaca
- na vrh noža soli

Priprema:

Šećer i vodu zagrevati na umerenoj temperaturi dok se šećer skroz ne istopi i postane karamelizovan. Veoma je važno ne dodavati druge sastojke dok šećer ne postane crvenkasto-staklast i bez grudvica. Skloniti s vatre i dodati maslac. Izmešati, vratiti na vatru i dodati vrelu slatku pavlaku i malo soli. Dobro izmešati i otaviti da se krčka na umerenoj temperaturi oko 5 minuta. Gustina i boja karamela zavisiće od dužine kuvanja i temperature na kojoj se kuva. Ako se kuva duže, dobiće se gušći i tamniji karamel.

Save

Tagovi