Nervoza Stres na poslu Telefonski razgovor
Shutterstock
Nervoza Stres na poslu Telefonski razgovor

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Koliko su vam samo puta doktori savetovali da se rešite stresa. Problem sa stresom je, međutim, što je to mnogo lakše reći, nego uraditi.

Ali ima načina da se izborite sa ovim modernim uzročnikom mnogobrojnih bolesti.

1. Vežbanje s prijateljima

Ostaćete u formi i bićete zdraviji. Svaka fizička aktivnost podstiče proizvodnju endorfina, hormona sreće koji stvara pozitivan osećaj u telu, smanjuje bol i pomaže u opuštanju.

2. Zeleni čaj

Zeleni čaj daje istu količinu kofeina kao kafa, ali je i prebogat umirujućim antioksidansima. Odličan je za popravljanje raspoloženja. Tinin koji se nalazi u zelenom čaju opušta moždane vijuge, oslobađa telo od muke i smanjuje stres.

3. Određivanje prioriteta

Doktorka Marilin Glivajl kaže da svi moramo da naučimo da odredimo prioritete i podseća da nikome od nas ništa nije važnije od zdravlja.

4. Smeh

Zbog stresa se uglavnom osećamo loše, a smeh u tim situacijama može da učini čudo za naš um i telo. Kao i fizička aktivnost, i smeh podstiče proizvodnju endrofina.

5. Avokado

Brojne studije su povezivale pozitivna dejstva avokada sa borbom protiv starenja, bolestima srca, pa čak i karcinomom. Avokado sadrži malo soli i vlakana, a bogat je kalijumom i vitaminom E. Bogat je i magnezijumom, koji smiruje i uspavljuje.

6. Dovoljno sna

Nedovoljno sna usporava metabolizam što nikako ne želimo. Utvrđeno je da dodatni sat vremena sna može da dovede do vidljivog gubitka težine u roku od nekoliko nedelja. Kvalitetan san je neophodan za sreću, jer ako ne spavate, bićete ljuti, tužni i iscrpljeni.

Tagovi