Tito
RAS
Josip Broz Tito

Profimedia

Josip Broz Tito, Foto: Profimedia

Oni su, naime, uvereni da se u sefu koji je formiran posle Titove smrti nalaze i vrednosti koje su pripadale dinastiji Romanov, tačnije dragoceni plavi safir!

Rusi su, kako saznajemo, do te mere zainteresovani za sadržaj sefa, da čak, kako se spekuliše, upravo zbog toga odbijaju da nam predaju originalni 166. list Miroslavljevog jevanđelja koji nam jedino nedostaje, planirajući da to urade tek kada pogledaju šta se nalazi u sefu i uzmu ako ima nešto njihovo.

Da postoji šansa da se u Titovom čuvenom sefu nalaze dragoceni predmeti koji su pripadali Romanovima, ali i nekim drugim uglednim ruskim porodicama, uveren je i istoričar Božidar Kljajević.

- Čitao sam priču o ikoni Presvete Bogorodice sa Cetinja na kojoj se nalazio jedan od najskupljih dijamanata koji je bio dobijen od jedne ruske porodice, međutim, u nekom momentu je taj dijamant zamenjen bezvrednim staklencetom, a pravi dijamant je po Brozovom nalogu odnet na neko drugo mesto, tako da me ne bi iznenadilo da se Rusi nadaju da u Brozovom sefu postoje neke stvari koje su Staljin ili neko drugi poklonili Titu, kao i dragocenosti porodice Romanov ili drugih porodica do kojih se dolazilo ne samo poklonima nego i na neke druge načine. Moguće je da oni zbog toga odbijaju da nam daju originalnu stranicu Miroslavljevog evanđelja, ali znam da je stranica koja je kod nas urađena veoma dobro i da mnogo podseća na original - kaže naš sagovornik.

Nikolić doneo kopiju jevanđelja

U oktobru prošle godine, Anton Lihomanov, direktor Ruske nacionalne biblioteke u Sankt Peterburgu, uručio je predsedniku Tomislavu Nikoliću kopiju stranice Miroslavljevog jevanđelja.

- List apsolutno odgovara originalu, to je ručni rad naših savremenih umetnika. Ovo je, naravno, pergament koji može da traje hiljadu godina. I boje odgovaraju originalu - rekao je Lihomanov. Zahvalivši se na poklonu, predsednik Nikolić je rekao da se u Srbiji već dugo razgovara o stranici koja nedostaje i načinu na koji je stigla u Sankt Peterburg.

Prema medijskim napisima, preživeli naslednici dinastije Romanov su posle Oktobarske revolucije dali plavi safir na čuvanje lično srpskom kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću, koji ga je, navodno, odneo na Cetinje, a dragulj je kasnije završio u sefu Josipa Broza Tita. Naime, ovaj komad nalazio se u trezoru Državne bezbednosti Crne Gore od 1952. godine do 1978.

Josip Joška Broz, unuk bivšeg predsednika SFRJ, za „Alo!“ kaže da nema predstavu šta se nalazi u sefu njegovog dede.

- Stvarno ništa ne znam o tome. Nikada nisu dozvolili da članovi porodice i advokati prisustvuju otvaranju tog sefa. Ne znam da li tamo ima dragocenosti koje potiču od Rusa jer, ponavljam, porodica nije uopšte mogla da priđe tom sefu, o tome bih samo mogao da nagađam - kaže on.

Podsećanja radi, „depo 555“ formiran je posle Titove smrti od stvari koje su nađene kod njega. Popisala ih je komisija i na osnovu odluke Predsedništva SFRJ od 30. marta 1982. predate su na čuvanje Trezoru NBS-a sa oznakom „državna tajna“. Ovu oznaku skinuo je u februaru 2013. predsednik Tomislav Nikolić, na predlog komisije koju je predvodio Oliver Antić. Komisija je tad jedino decidirano navela da znatan deo pokretnosti iz ovog sefa ne spada u Titovu zaostavštinu, već da je to bilo vlasništvo Karađorđevića, ali ni do danas se ne zna kompletan spisak stvari iz sefa.

Šta se nalazi u sefu: 

29 kilograma i 366 grama zlata u polugama i prahu 

2.663 zlatnika i dukata 

1.271 komad numizmatičkog novca 

26.219 američkih dolara 

36.000 nemačkih maraka 

149 komada nakita (koje je pripadalo porodici Karađorđević) 

Plavi safir Romanovih 

18 kompleta posuđa od srebra i srebra sa pozlatom 

83 komada dugmadi za manžetne, kutije za cigarete, medaljoni, privesci, značke i drugo

 

Komentari (18)

Čitalac

02.04.2017 10:03

S obzirim da je predsednik komisije koja je konfiskovala Titove stvari od vrednosti bio Stane Dolanc, čisto sumljam da u tom sefu postoji bilo šta od neke posebne vrednosti. Biće tu falsifikata na pretek. Inače, ne vidim svrhu da se sve to drži zaključao. Treba vratiti sve šta je čije a ostatak postaviti kao muzejske eksponate da se naša kultura diči njima. Mada, pitanje je da li su i ti potražioci te predmete stekli legalno.

Jugoslovenka

02.04.2017 10:30

@Čitalac - DOLANC? Ne šef protokola i 2 radnika istog i radnik iz Sektora za opšte i zajedničke poslove koji je držao spisak i ključ. Sve se zna. Krenimo od Briona, Brda kod Kranja, Vange itd.redom da ne nabrajam. Sektor za medjunarodne veze i odnose je sačinjavao službene beleške o razgovorima u ciji sastav su ulazili i pokloni svake delegacije. Znaju to Rusi, nisu oni površni kao mi.

Čeda za Jugoslovenku

02.04.2017 11:45

@Čitalac - Mešaš proceduru vođenja evidencije primljenih poklona sa onim šta je Tita zateklo u Belom dvoru. Kažu da je otvorio sef samo tad, da vidi šta je u njemu. Dobijeni pokloni se pretežno nalaze u muzeju Dvadesetpetog maja. Ono što nije pokradeno. A inače Dolanc je posle Titove smrti, kao uigrani kadar hitlerjungena, preuzeo komandu i stavio Jovanku u kućni pritvor pod pretnjom smrti jer se plašio da bi bila u stanju da preuzme vlast po ugledu na pokušaj udovice Mao Ce Tunga posle njegove smrti

Drita

02.04.2017 10:14

Ševovi protokola su bile glavne ličnosti koje su preuzimale poklone i davale poklone. Zato su mnogi od njih bili najbogatiji. Predpostavljam da su spiskovi nestali a medju njima i dragocenosti. Znalo se kada je koja delegacija dolazila i šta je poklanjala. Mnoga dokumenta su sakrivena i mi nemamo stručna lica za razotkrivanje i ulaženje u trag.

ozbiljno-pitanje

02.04.2017 11:07

@Drita - DOSTA BRE VISE RUSI.LEPO PRIZNAJTE SVOM NARODU I SVETU DA JE NIKOLAJ ZIV DOSAO SA BELOGARDEJCIMA U SRBIJU I DA SU ZBOG TOGA OVDE SAHRANJENI MNOGI POZNATI RUSI JER SU ZELELI DA BUDU SA SVOJIM CAREM. SRBI NISU UKRALI SAFIR ALI RUSI JESU UKRALI STRANICU IZ SVETINJE-MI. JEVANDJELJA. SAFIR JE DONEO VAS CAR KOGA STE PROTERALI IZ RODJENE ZEMLJE I VREME JE DA KAZETE ZASTO S EPLASITE PTOMKA ROMANOVIH KOJI JE I SRPSKE KRVI. PUTINE PLASIS LI SE DA AKZES ISTINU?

Jigor

02.04.2017 22:47

@Drita - Putin je po majci Jevrej ,ona se prezivala Salomova ,njega briga za Rusiju hoce materijalnu vrednost gde god moze da lapi ,a u Srbiji su kriminalci na vlasti i on to svestrano koristi

Drugarica

02.04.2017 10:37

Ajmo drugovi da vracate ono što ste odneli kuci i da se vrate dokumenta u Arhiv. Došlo je vreme da se od 1945. pa do danas razotkriju lopovi. Lepe su vam umetničke slike, zlato, kristali i redom da ne nabrajam vi to dobro znate šta ste uzeli.

Crvena

02.04.2017 11:39

Arhiv je obradjen i odradjen na stručno-političkom nivou. Mnoga dokumenta ne postoje u Arhivu ali su zato sakrivena. Samo Rusi da se angažuju i da krenu u istragu sa pravom saslušanja i hapšenja zaposlenih i bivših i sadašnjih. Srbija nema stručnjake za tako stručan posao. Dovesti Ruske stručnjake i dati im ovlašcenja da razotkriju i utvrde gde se šta nalazi i u čijim rukama i posedu.

Voša

02.04.2017 18:19

@Crvena - Znaš kakva prava ima NATO u srbiji? ...ako ne trošiš struju i istu ne kradeš NATO vojska bez sudskog naloga može da ti izvrši premetačinu kuće da nadju izvor struje iste je pustio da to rade hvališa koji poslednjih godina pustoši ..još nam rusi fale moj deda je bio svedok kako su vojnici sssr tukli srbe koji su pobegli u slovačku od madjara tako su ih tukli da su hteli da obuku uniformu madjarskog vojnika koji je bio ispitivan najgore dobio šamar.

VANGA

02.04.2017 11:50

Brioni: koliko hotela, vila, automobila, brodova, zoloski vrt zatvorenog tipa, koliko hiljada zebri, srna, jelena, fazanerija, retke ptice i životinje, vinogradi onolika bicikla, hoteli komplet opremljeni itd? Brdo kod Kranja, Kupari vila Galeb, Morovic sa hiljadama divljih zivotinja, i redom. Titovi sinovi unuci i praunuci ostali ko crkveni miševi a banda bandica se što reče Mitja Ribičič i praunuke obezbedila. A posle da predjemo na Slobine direktore i šefove kabineta.

Zare

02.04.2017 12:10

Ova potraživanja se odnose samo na ono šta se nalazilo u depou od pre velikog, otadžbinskog rata. Ono šta je u njega zaključano do1941. god. Državnički pokloni se ne računaju jer oni su državno a ne privatno vlasništvo. Naravno ukoliko ih neko do sada nije "privatizovao".

Drita

02.04.2017 13:55

Deobni bilans nije zavrsen. Sve detaljno popisati jer su mnogi umesali prste i prigrabili sebi ogromno bogatstvo. A Srbi su gori po pitanju careva i kraljeva. Prvo svoje djubre očistite i svoje grehe okajte pa tek onda Rusima prigovarajte.

Pavel Korčagin

02.04.2017 16:33

@Drita - Draga Drita upala ti, trun u oko pa ne vidiš da prvo treba da očistimo tuđe đubre iz svoga dvorišta a posle će biti lako. Što se tiče deobenog bilansa, ono šta se vodi kao imovina karađorđevića ostaje u Srbiji. A za rešavanje eventualnih potraživanja od strane Ruske federacije, ni za to nemoj da se sekiraš, i to ćemo rešiti na obostrano zadovokjstvo.

Cica

02.04.2017 16:56

Jovanki i Titu su došli glave Bakaric i mnogi drugi. Nasilno razdvajanje i sve ostalo usledilo Titovo pogoršanje zdravstvenog stanja i posledice šecera. Zatim je sledela hajka na Jovanku gde su joj oduzeli i ličnu garderobu. Zahvaljujuci Rasimu Ljajicu koliko toliko je zadnje dane prozivela dostojna coveku. Inače major i borac branile su je žene lupanjem ruke o sto Dušanu Dragosavcu. Bolno je to bilo za sve nas.

Da se vrati oteto

02.04.2017 18:31

Treba da se vrati sve šta su komunisti oteli. Javno da se objavi šta je u sefu i da tražimo da se to vrati nama naslednicima onih kojima je oteto. To se ne može deliti sa drugim republikama SFRJ. #vracanje imovine

BG

02.04.2017 19:41

@Da se vrati oteto - Ma komunisti su goli ko miševi. To su radili lopovi uvukli se u redove komunista i nadvladali. Lopovi lopovi da vracaju i da im se oduzima i da se hapse. Danas ih ima jos više. Odakle im firme i fabrike. Lopovi vladaju.

Paja

02.04.2017 22:43

Rusi su provalili kriminalce na vlasti pa gledaju sto vise da nam otmu

Mizda

02.04.2017 22:53

90 godina u onoj teskoj inflaciji Karic je imao ljude koji su harali Beogradom i sve dragocenosti za bud zasto u bezcenje otimali od Beogradjan ,prijateljica moje kominice im je prodala ,rozental servis za 48 osoba pozlacn za 300 maraka samo da bi kupila leba,sve zivo su harali i otimali namestaj ,zlato ,slonovacu ,itd i te iste Karice ,Vucic drze kraj sebe u prvom redu