ZA OVAJ POSAO PLATA JE PREKO 18.000 EVRA Radi se samo jedna stvar, ali posledice mogu biti opasne!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Cilj istraživanja je bolje razumevanje problema sa koordinacijom koje imaju astronauti i pronalaženje mogućih rešenja. Za ovaj posao se nudi plata od 18.000 evra, a uslovi su da osoba bude visoka između 1,53 i 1,90 m, zdrava, nepušač, s BMI-jem između 18 i 30, te da dobro govori nemački.

Učesnici će provesti 88 dana u medicinskom istraživačkom objektu, od čega će oko 60 dana morati ležati sa glavom šest stepeni niže od stopala.

Ovo se radi kako bi se simuliralo ponašanje tela u bestežinskom stanju, s posledicama kao što su promene u pritisku u glavi, natečeno lice, ograničen vid i neurološki problemi poput vrtoglavice i nedostatka koordinacije.

Svrha studije je ispitati da li različite tehnike, poput električne stimulacije mišića ili treninga snage, mogu pomoći u ublažavanju ovih simptoma.

Iako plata zvuči primamljivo, važno je napomenuti da ova studija može imati ozbiljne fizičke posledice, poput propadanja mišića i kostiju, narušavanja ravnoteže, kao i potencijalnih problema sa kardiovaskularnim sistemom i rizika od dijabetesa tipa 2.

Ova vrsta istraživanja već se sprovodi više od deset godina kako bi se bolje razumeli izazovi koje astronauti mogu da iskuse u svemiru.

(blic.rs

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading