DOKTOR UPOZORAVA Manjak fizičke aktivnosti može dovesti do ozbiljnih problema,  evo kako da ih sprečite
Foto: Shutterstock

Međutim, koliko god odsustvo mukotrpnog putovanja do posla i nazad , i više vremena provedenog sa porodicom mnogima odgovaralo, važno je da znamo da smanjena fizička i te kako može ugroziti vaše zdravlje.

Sa doktorom Miodragom Zorićem, specijalistom ortopedije razgovaramo o tome zbog čega smanjena fizička aktivnost može imati posledice na zdravlje naših kostiju i zašto su fizički neaktivni ljudi upravo oni koji su u najvecem riziku od osteoporoze.

Šta je osteoporoza i kako je sprečiti?

U današnje vreme često možete čuti o tome kako boravak u prirodi i povećana fizička aktivnost mogu i te kako uticati na vaš imuni sistem. Međutim, manje se priča o tome da nedostatak aktivnosti može imati ozbiljne posledice na zdravlje naših kostiju.

Osteoporoza je bolest koja je praćena gubitkom koštane mase. Ovo znači da vaše kosti postaju krte, ‘’sunđeraste’’ i lako se lome. Dokazano je da starije osobe koje su slomile butnu kost, u roku od pet godina od preloma imaju izrazito povećanu smrtnost u odnosu na osobe bez frakture. Uzrok je nepokretnost koja je posledica preloma. Prelomi u starijim godinama često označavaju i početak nepovratnog opadanja kvaliteta života. Saznanje da izlečenje ne postoji i da će vremenom biti sve gore može da obeshrabri i baci u očaj čak i najstabilnije. Stoga jednostavno ne smemo sebi da dozvolimo da ignorišemo problem.

Da bi se sprečio razvoj osteoporoze, potrebno je aktivirati osteoblaste – koštane ćelije koje pomažu tkivu da ojača. To se postiže fizičkom aktivnošću.

Međutim, u uslovima pandemije, često možemo biti sprečeni da obavljamo fizičke aktivnosti, šetnje ili treninge. Čak i ukoliko ste u situaciji da se bavite nekom aktivnošću – a pogotovo ako to niste – ja preporučujem unošenje vitamina D3 i K2 za jačanje imuniteta i pospešivanje gustine kostiju.

Koja je uloga vitamina D3?

Nedostatak vitamina D rasprostranjena je pojava u današnjem svetu. Istraživanja pokazuju da čak 30-50% opšte populacije ima manjak ovog značajnog vitamina. Vitamin D nastaje u koži prilikom izlaganja sunčevim zracima , pri boravku napolju. Naravno količina vitamina D koji će se stvoriti zavisi i od naših godina, nadmorske visine na kojoj živimo, činjenice da li koristimo zaštitnu kremu za sunčanje i od mnogih drugih faktora. Vitamin D deluje tako što povećava preuzimanje kalcijuma iz creva. Bitan je zato što učestvuje u izgradnji naših kostiju i zuba, ali u isto vreme pomaže i funkcionisanje nervnog sistema.

U zimskim mesecima je izlaganje sunčevim zracima značajno smanjeno, pa se zbog toga preporučuje dodatna suplementacija. Moja preporuka je kombinacija vitamina K2 I D3.

Promo

 

 

Zašto koristiti kombinaciju vitamina K2 i D3?

Uvek preporučujem K2D3® VIVA iz prostog razloga što sadrži kombinaciju vitamina D3 koji je značajan za vaše kosti, ali i vitamin K2, koji je takođe izuzetno važan. Kalcijum koji sam već pomenuo može biti i opasan u prevelikoj količini – on može „napasti“ meka tkiva i time izazvati komplikacije. Međutim, kada se vitamin D3 unosi zajedno sa vitaminom K2, onda K2 omogućava kalcijumu da se ugradi direktno u kosti, i da se tako izbegnu problemi.

Lično savetujem upotrebu K2D3® VIVA kapsula. Ovaj jedinstveni preparat sadrži najbolje iskoristljiv oblik vitamina K2 – MK7. Zahvaljujući tome naš organizam može lakše da preuzme unete vitamine, a mi možemo biti sigurni da će oni pravilno biti iskorišćeni – za jake kosti i vitalne zglobove, ali i za očuvanje kardiovaskularnog zdravlja.

Komentari (0)

Loading