Beograd
Foto: Shutterstock

Jedan momak iz Srbije, priznao je da je zajedno sa bratom sklopio dogovor po kom planiraju da iz babinog testamenta kao naslednika izostave oca. A pre nego što je dobio kritike, objasnio je da za tako nešto postoji veliki razlog.

Kako je u svojoj anonimnoj objavi napisao na Reditu, otac ne bi ništa nasledio, ali bi svakako dobio priliku, odnosno pravo na doživotno stanovanje. Razlog zašto su se na tako nešto odlučili brat i on, priznaje, leži u tome što je otac kockar. Ipak, i pored objašnjenja bilo je onih koji su smatrali da o tome treba sama baba da odluči.

"Pozdrav, da li je neko imao iskustva sa nasleđivanjem imovine putem testamenta? Da li je procedura komplikovana? Prvo bi bilo potrebno da objasnim situaciju u kojoj sam. Porodična kuća se vodi na moju baku, želim putem testamenta koji bi baka napisala da je nasledimo moj brat i ja, tu je i nas otac kojeg želimo da izostavimo iz nasleđivanja... ali bi naveli da ima pravo doživotnog uživanja.

Razlog za sve ovo je moj otac koji se ceo život kocka i uvek uzima kredite, tako da bi ovim korakom pokušao da zaštitim imovinu i sebe u narednom vremenu. Kako ne bi došao prvo u situaciju da otac raspolaže imovinom kojom može odgovarati ili eventualno kasnije naslediti istu kuću od oca ali i njegove dugove", napisao je on.

"Ne praviš ti testament nego ona"

Svoje pitanje postavio je u odeljku "pravni saveti", gde su ga drugi reditori pravno posavetovali šta je najbolje da urade.

"Napravi ugovor o doživotnom izdržavanju. Gde ste ti i brat davaoci izdržavanja a baka primalac. Nakon njene smrti kuća je vaša. Samo opredelite da je vi zajedno izdržavati a da kuća nakon njene smrti ide po pola. Sigurnije je nego testament, jer otac bi u slučaju testamenta imao pravo na nužni deo", glasio je komentar sa kojim su se mnogi složili.

Ipak, jednom se dogovor braće nije svideo pa je napisao svoje mišljenje.

"Pa valjda se tvoja baka pita kome će da ostavi. Ne možeš ti o tome da odlučuješ. Čuj 'da zaštitim imovinu', nije tvoja imovina dok je ne naslediš. Ne praviš ti testament nego ona", napisao mu je još jedan korisnik pomenute mreže.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading