Kombi
Foto: Alo/Foto: Printscreen/instagram

U svetu gde hitnost ekološke održivosti postaje svakim danom sve veća, inovativni duh jednog čoveka doveo je do stvaranja vozila koje spaja koncepte reciklaže, solarne energije i tehnologiju - pružajući čistiju i "zelenu" budućnost za transport.

Mini crveni kombi na solarni pogon koji koristi recikliranu elektroniku i solarnu energiju čist je dokaz održivog transporta. Vođen strašću prema zaštiti životne sredine, industrijski inženjer, pronalazač i entuzijasta solarne energije Žiga Dorkić koji je 1969. godine otišao u Australiju, je pre 10 godina kupio stari kombi i odlučio da od njega napravi nešto drugačije ali bolje.

Tokom protekle decenije transformisao je ideju mini-kombija na solarni pogon u opipljivu stvarnost.

Putovanje - inovacija i održivost

Gospodin Dorkić krenuo je na ovo putovanje sa jasnom misijom: da dokaže da je održivi transport ne samo moguć već i praktičan. Zamenivši konvencionalni motor mini kombija - motorima za kosilice i napajajući ga baterijama izvučenim iz laptopova i električnih alata, uveo je novi pristup dizajnu vozila.

Baterije kombija, koje se pune solarnim panelima na krovu i panelom od 1 kilovata, pokazuju samodovoljan model korišćenja energije koji napušta tradicionalne sisteme goriva u automobilima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ABC Sydney (@abcinsydney)

Poslednjih deset godina Dorkić je vozio kombi na udaljenosti od 200-300 kilometara bez potrebe za punjenjem, pokazujući pouzdanost i efikasnost vozila.

"Recimo, vozio sam ga oko Sidneja nekih 90 km i potrošio sam samo četvrtinu baterije... Čak i ako sam negde zaglavljen, samo sačekam nekoliko sati da se baterije napune i lako se vratimo kući", rekao je on.

Ovo dostignuće nije samo svedočanstvo njegovih inženjerskih veština, već takođe naglašava potencijal solarne energije u revoluciji i načinu na koji razmišljamo o transportu i potrošnji energije.

Sistem za punjenje na solarni pogon

Koncept korišćenja solarne energije za punjenje električnih automobila postaje sve popularniji, a sve više pojedinaca i industrija prepoznaje njegove prednosti u smanjenju emisija štetnih gasova promovisanju održivosti.

Solarni paneli, kada su postavljeni kod kuće, mogu generisati električnu energiju koja ne samo da napaja domaćinstvo već i puni električna vozila putem kućnih jedinica za punjenje. Integracija fotonaponskih invertera i baterijskih sistema dodatno poboljšava efikasnost ovog podešavanja, čineći solarnu energiju održivim i isplativim rešenjem za punjenje električnih automobila.

Dorkić "prokrčio" put za održivi transport

Dorkićev mini-kombi na solarni pogon više je od ličnog projekta; to je poziv na akciju za društvo da preispita svoje navike u transportu i uticaj na planetu.

Koristeći polovnu elektroniku, on ne samo da je demonstrirao potencijal recikliranih materijala u kreiranju funkcionalnih, inovativnih rešenja, već takođe naglasio i važnost održivosti u svim aspektima dizajna i inženjeringa.

Dok svet nastavlja da se bori sa izazovima klimatskih promena i degradacije životne sredine, Dorkić se nada da će sve više ljudi usvojiti vozila na solarni pogon, što će doprineti značajnom smanjenju emisije ugljenika i utrti put čistijem i zelenijem svetu.

Na kraju, priča o Žigi Dorkiću i njegovom mini kombiju nije samo prikaz tehnoloških dostignuća, već narativ o ljudskoj genijalnosti, ekološkoj odgovornosti i beskrajnim mogućnostima koje se pojavljuju kada odlučimo da osporimo status kvo!

"Pogledajte vreme, menja se kao ludo. Svi treba da imamo svoju snagu, da vozimo takav auto. Imamo samo jednu Zemlju, moramo se brinuti o njoj", zaključio je Žiga.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading