SKRIVENO BLAGO Pregledajte štale i garaže, kultni kombi iz pedesetih vredi više od 50.000 evra
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kultni VW T2 kombi proizvodi se još od 1949. godine, to je sigurno dobro! A vreme nije pregazilo čuveni Volkswagenov transporter. Možda je posle modela T2 samo izgubio na šarmu, ali se i dalje ponosno "kotrlja" ulicama.

Neki ga pamte kao prvi kombi u istoriji, odnosno kao prevozno sredstvo koje može da preveze bilo kakav teret, od cigle do ljudi. Drugi ga vide kao simbol hipi pokreta koji je vladao šezdesetih godina prošlog veka, kada su muškarci i žene u odeći duginih boja iz šarenog kombija objavljivali poruke o ljubavi i miru i borbi protiv kapitalizma.

Ljubitelji surfovanja, pak, videće Tipe 2 kao idealan transport za daske za surfovanje, ali i kao svojevrsni portal za bekstvo od dosadne svakodnevice u carstvo divljih talasa. U svakom slučaju, Bulli je godinama prerastao svoju puku fizičku ulogu prevoznog sredstva i postao jedan od ključnih simbola moderne kulture, koji se danas, po pravilu, čuva u muzejima ili kolekcionarskim garažama. Ipak, od prošle godine sve češće se može videti na putu, samo u nešto modernijem odevnom odelu.

SKRIVENO BLAGO Pregledajte štale i garaže, kultni kombi iz pedesetih vredi više od 50.000 evra

Foto: Shutterstock

 

Naime, Folksvagen je prošle godine lansirao ID. Buzz Cargo, duhovni naslednik legendarnog kombija. Izgled i dizajn nimalo suptilno ne podsećaju na Bulija, a novi model je odmah ušao u istoriju jer je prvi potpuno električni transporter marke Folksvagen.

Nakon prestanka hipi pokreta, Bulli se tiho i polako povlači iz šireg društva, a danas se može naći u manjim mestima gde nastavlja da obavlja svoju prvobitno zamišljenu dužnost, a to je transport robe. Međutim, mnogi kolekcionari ga drže u svojim garažama jer cena dobro očuvanog modela dostiže cifru veću od 50.000 evra. Zato pripazite jer, ko zna, možete naići na kopiju u starim štalama ili skladištima!

Nova stranica u njegovoj istoriji okrenuta je prošle godine kada je Volksvagen lansirao ID. Još pre same proizvodnje, Buzz Cargo mu je dao ozbiljan zadatak – da revolucioniše tržište dostavnih vozila. Naime, osim izgleda, postoji još jedna važna veza između ID-a. Buzz Cargo i Bulli, a to je da su oba prvenstveno namenjena za transport i isporuku robe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading