žena
Foto: Shutterstock

Čistite tuš dok ste u njemu

Čišćenje tuša može biti dosadan posao, ali ga možete gotovo eliminisati brzim trljanjem tokom tuširanja.

Melissa Maker citira sledbenika sa sajta Clean My Space, koji kaže: "Mrzim da čistim tuš, pa radim sledeće: koristim četku za pranje posuđa, onu sa ručkom u koju možete sipati sapun, i napunim je deterdžentom za pranje posuđa i sirćetom.

Svaki dan operem zidove ili kadu dok sam tamo. Veoma je lako, brzo, jeftino, a i moja ćerka voli da to radi." Možete takođe sačekati da završite tuširanje, zatim uzeti gumenu strugalicu da obrišete zidove i krpom pokupite vlagu sa dna

Osvetlite prljavštinu

Pomislite kako pomerate lice da biste dobili idealan ugao za fotografisanje. Čišćenje je slično; treba da gledate površine iz različitih uglova kako biste videli prašinu i prljavštinu koja je tamo.

Uzmite baterijsku lampu i osvetlite ćoškove, ispod nameštaja i površine kako biste bili sigurni da obavljate temeljan posao. Čitateljka Clean My Space, Samantha, savetuje:

"Uključite baterijsku lampu i postavite je na pod, što je soba tamnija, to je bolje, dok metete ili usisavate tvrde podove. Morate se kretati po sobi nekoliko puta. Svaki tračak prašine ili dlaka biće istaknut i/ili će imati senku koju ne možete promašiti."

Okrenite prostirke za temeljno čišćenje

Većina nas usisava jednu stranu prostirke i zove to čistim, ali ako želite da budete sigurni da je prostirka zaista čista, okrenite je za drugi prolazak usisivačem, zatim je ponovo okrenite na pravu stranu i ponovite postupak. Takođe možete posuti sodom bikarbonom i ostaviti preko noći da dezodorizuje, a zatim više puta usisati kako biste uklonili sve tragove sode bikarbone i nakupljenu prljavštinu.

Otvorite prozore dok čistite

Čak i sredinom zime, obično otvorim prozor bar jedan centimetar da pustim svež vazduh dok čistim, a očigledno više kada je toplije. Uvođenje svežeg vazduha odmah pretvara prostoriju iz ustajale i plesnive u miris svežine i čistoće. Takođe ima praktičnu svrhu, pomažući da se isperi unutrašnji zagađivači (i virusne čestice) iz vazduha.

Otvorite zavese

Podignite zavese da pustite svetlost unutra, pošto postoji neki dokaz da UV zraci mogu oštetiti većinu mikroorganizama i virusa.

Huffington Post citira Marka Fretza, profesora na Koledžu dizajna Univerziteta Oregon i koautora vodiča za pravljenje unutrašnjih prostora što neprijatnijim za gljivice: "Imamo dokaze u literaturi da sunčeva svetlost može da inaktivira grip i druge viruse. Takođe je dobra za vaše psihološko blagostanje."

Napravite gomilu na krevetu

Ako čistite svoju spavaću sobu, nagurajte sve odeće, jastuke i druge predmete na vrh svog kreveta tako da kada legnete u krevet ne preostaje vam ništa drugo nego da sve to odložite pre spavanja.

I ja ovo radim da bih bio na pravom putu. Ako sam zauzet brisanjem prašine, usisivanjem i brisanjem, ne želim da se ometam sklapanjem odeće i odlaganjem, ali mi je potrebna sa poda da bih obavio pravi posao.

Koristite pastu za zube kao sredstvo za čišćenje

Da li ste znali da pasta za zube može ukloniti tragove markerom ili bojom koji su deca ostavila kada su se previše zanela u svojim umetničkim poduhvatima?

Prema Good Housekeeping-u, pasta za zube čini čuda na mrljama od markera na drvenim površinama i zidovima.

Dok to radite, pasta za zube može se koristiti za poliranje kupatilskih elemenata, sjaj posuđa i nakita, čišćenje ivica patika i ogrebotina na koži, kao i čišćenje dirki na klaviru.

Koristite limun i so za čišćenje drveta

Kombinacija soli i limuna može očistiti nakupljenu prljavštinu na radnim pločama od masivnog drveta i drvenim seckama za sečenje.

Good Housekeeping predlaže: "Samo pospite [kuhinjsku so] preko blagih tragova, zatim trljajte sa isečenim delom polovine limuna. Ostavite preko noći, a zatim isperite vodom."

Slična tehnika može se koristiti za čišćenje prljavog roštilja: zagrejte ga, umočite polovinu limuna u so i ribajte da biste uklonili nakupljenu prljavštinu.

Kreativno koristite mašinu za pranje sudova

Mašine za pranje sudova nisu samo za sudove.

Melissa Maker kaže da u njima možete prati mnoge stvari koje su otporne na toplotu, poput plastičnih igračaka za decu, bejzbol kapa, cipela, alata, prekidača, poklopaca ventila i još mnogo toga.

Čuo sam da kroz cikluse pranja u mašini za sudove uspešno prolaze kuhinjske sunđeri, silikonske rukavice za rernu, svetiljke, pribor za pisanje, poklopci ventilatora, četke za kosu i četkice za šminku.

Međutim, predlažem da ne perete sudove istovremeno i da držite odvojene cikluse za stvari koje nisu povezane sa hranom.

BONUS VIDEO 

@alo_portal Koju biste godinu posetili da imate vremeplov? 🤔 Pišite nam u komentarima! 👇🏻 #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #fypシ #foryoupage #viraltiktok #foryou #fyp ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading