Ventilator
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nemate klima uređaj u stanu, ili jednostavno želite da uštedite na potrošnji struje, ne morate da se kuvate na tropskim temperaturama, postoji efikasan a jeftin način da se dobro rashladite. Uzmite dobri stari ventilator i uz nekoliko trikova povećajte njegovu sposobnost hlađenja.

A kao što grejanje ostavlja traga na kućnom budžetu u zimskim mesecima, na njega jednako utiče i račun za struju pojačan radom klima uređaja.

I dok je klima uređaje važno redovno čistiti kako bi dobro hladile, postoji jedna caka koja će imati isti efekat na ventilatorima.

Ono što mnogi ne znaju je da zbog jedne greške u korišćenju, ventilatori ne hlade dobro. Stručnjaci iz Delmar Fans-a otkrivaju da bi ove uređaje trebalo podesiti tako da se okreću u smeru suprotnom od kazaljke na satu, kako bi bolje hladili.

Razlog za to je, kažu, sasvim logičan – kada se ventilator rotira na ovaj način, gura hladan vazduh ka podu, rashlađujući prostor.

Donosimo dva alternativna predloga koji će vas rashladiti, bez smrzavanja nakon pogleda na račun ili preterano rashlađenog prostora.

1. Ispred ventilatora postavite široku plitku posudu i napunite je kockicama leda. Tako će vazduh koji duva iz ventilatora biti hladniji od vazduha sobne temperature, a njegova svežina će potrajati dok se ne otopi led.

2. Umesto posude s ledom, ispred glave ventilatora stavite i zamrznutu bocu s vodom.

3.  U peškir stavite kockice leda, urolajte ga tako da led ostane unutar peškira pa ga zavežite između dve stolice. Ventilator usmerite prema peškiru kako biste rashladili vazduh. Kod ovakvog rashlađivanja, zbog otapanja leda, potrebno je postaviti posudu ispod peškira.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading