PAPRENE KAZNE Ovo je rešenje za neodgovorne vlasnike pasa koji ne kupe izmet
Foto: Shutterstock

Gradske vlasti jednog italijanskog grada našle su način da stanu na put neodgovornim vlasnicima pasa i to na poprilično čudan način. Naime, svaki vlasnik u regionu dužan je da preda u registar uzorak DNK svog ljubimca.

Otprilike četvrtina od procenjenih 40.000 pasa u regionu Dolomita u gradu Bolkano je već registrovano i, kada se pokrene, ostavljeni izmet će biti genetski testiran, te nakon utvrđivanja "krivca", njegov vlasnik će biti kažnjen.

U bazi podataka će biti 40.000 pasa

Vlasnici pasa u italijanskoj provinciji primorani su da daju uzorak DNK svojih ljubimaca dok zvaničnici pokušavaju da se izbore sa pošasti psećeg nereda na ulicama. Kako se navodi baza podataka će na kraju sadržati oko 40.000 pasa u toj oblasti, rekao je direktor veterinarskog odeljenja Paolo Zamboto.

Oko 10.000 je već registrovano i, kada se pokrene, to znači da se ostavljeni izmet može genetski testirati i pratiti trag do psa, a njegov vlasnik biti kažnjen sa 50 do 500 evra. Svi vlasnici koji odbiju da se pridržavaju mogli bi biti kažnjeni od 292 do 1.048 evra.

Cena testova od 65 do 100 evra

"Bolkano godišnje dobije nekoliko stotina pritužbi građana o nepravilnom upravljanju javnim zemljištem. Više od polovine je za pse. Policija je mogla da uhvati samo trojicu ili četvoricu jer moraju da odu tamo i postave neku vrstu zasede. DNK registracija će postati obavezna od kraja marta. Od vlasnika će se očekivati da rade testove krvi za svoje pse, u opštinskim skloništima za pse ili veterinarskim klinikama, po ceni od 65 do više od 100 evra", rekao je Zamboto.

Planirano je da se troškovi sprovođenja testova pokriju prihodima od kazni. Bolkano, planinska pokrajina u blizini Austrije, ima široku autonomiju u kreiranju svojih pravila. Zamboto je otkrio da su bili u kontaktu i sa drugim italijanskim gradovima kako bi potencijalno ponovili zakon, koji se ne odnosi na turiste i nerezidente.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
pas

Komentari (0)

Loading