jezik mačaka
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

Nekoliko uobičajenih ponašanja mačaka smatra se nepoželjnim i može uticati na kvalitet života i vlasnika i njihovih ljubimaca, piše Minja Cat. Na sreću, mnoga od ovih ponašanja mogu se ispraviti.

Zašto imaju problem s ponašanjem?

Mačke imaju tendenciju da budu misteriozne, tako da otkrivanje uzroka određenih mačjih ponašanja može biti izazov. Ne postoji nužno jedan jedini razlog za određeno ponašanje, a svaka mačka ima posebnu ličnost.

jezik mačaka

Foto: Shutterstock

 

 

Mjaučem danju, mjaučem noću

Konačno ste zaspali kada odjednom čujete svoju mačku kako zavija i plače iz sve snage ispred vrata spavaće sobe. Ovo se stalno dešava sa mačkama, a ovo ponašanje može biti potpuno normalno. Vašoj mački može biti dosadno usred noći. Dnevno mjaukanje i zavijanje mogu biti znak bola. Mjaukanjem tokom dana životinja jednostavno samo može da privlači pažnju.

jezik mačaka

Foto: Shutterstock

 

 

Grebanje kao potpis

Mačke grebu da obeleže svoju teritoriju. Ako vaša mačka grebe predmete za koje biste voleli da to ne radi, možete da preusmerite njeno ponašanje na grebalice i druge igračke u koje vaša maca može da zarije kandže.

jezik mačaka

Foto: Shutterstock

 

 

Prekomerno žvakanje

Nije poznato da su mačke proždrljivi žvakači kao psi. Ipak, neke i dalje uspevaju da nanesu priličnu štetu svojim zubima. Žvakanje kod mačaka može biti uzrokovano dosadom, agresijom, nekim nedostatkom u ishrani, nicanjem zuba kod mačića ili ranim odbijanjem. To takođe može biti zato što se vaša mačka tako igra ili voli teksturu ili ukus predmeta.

jezik mačaka

Foto: Shutterstock

 

 

Urinarne muke

Mačke mogu imati različite probleme s mokrenjem. Infekcije, upale, kamenje u bešici, stres, tumori i drugi faktori mogu dovesti do toga da mačka mokri izvan kutije, prska ili ne može da urinira.

Uzroci agresije

Mačke mogu postati agresivne prema drugim kućnim ljubimcima i ljudima. To može biti uzrokovano stresom i anksioznošću ili medicinskim problemom koji prouzrokuje bol ili hormonske promene kod mačke.

jezik mačaka

Foto: Shutterstock

 

 

Opsesivno-kompulzivno lizanje

Hronično lizanje kod mačaka obično potiče od bola ili stresa i anksioznosti. Dok se sve mačke ližu same, prekomerno lizanje može biti ozbiljno i treba ga rešiti bez odlaganja. Mačka koja boluje može da liže deo na svom telu dok ne ostane bez dlake – a nije uvek u predelu koji izaziva bol. Mačka pod stresom može da liže stomak sve dok ne ostane bez krzna ili da opsesivno neguje druge delove tela.

Kako stati na put problemima

Najbolje da počnete tako što ćete isključiti zdravstvene probleme sa svojim veterinarom. Nakon toga, možete početi da se bavite vašom macom i obeshrabrujete određena ponašanja ili pomoći mački da prevaziđe uzro problema.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading