Cica-mace velike su face
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

Oboljenja donjih mokraćnih puteva - Veoam su česta a simptomi su često, otežano i bolno mokrenje praćeno glasnim negodovanjem mačke, kao i mokraća promenjene boje i jakog mirisa, zatim intenzivno lizanje perinealne regije, sve do poremećenog opšteg stanja, gubitka apetita, apatije i povraćanja.

Hronično oboljenje bubrega - Simptomi su učestalo konzumiranje vode vode, često uriniranje, gubljenje težine, nedostatak apetita, povraćanje, malokrvnost, visok pritisak i slepilo.

Dijabetes - Javlja se kod mačaka srednjih godina do onih u starijem dobu. Mačka mnogo pije, i često urinira, gubi težinu, a apetit ostaje dobar. Ukoliko je bolest uznapredovala do keto-acidoze, mačka počinje da povraća, slaba je na zadnjim nogama, nekada kolabira. 

Problem s glistama - Čest je problem kod mačaka, čak i kod onih koje žive u kući ili stanu. Simptomi su loš apetit, povraćanje, gubljenje na težini, proliv, gliste u stolici, napet stomak. Treba ih redovno otklanjati da se ne bi prenosile.

Rak - ima veliku učestalost, i često se na njega gleda kao na nešto neizlečivo. Ipak, veći deo ovog oboljenja se može tretirati.

Najčešće zarazne bolesti kod mačaka: FIV, FeLv, FIP i FHV 1.

Kako zaštititi mačku od bolesti?

Pre svega - vakcinacijom. Prvu posetu veterinaru trebalo bi obaviti odmah po uzimanju životinje u kuću zbog saveta, čišćenja od parazita (pre vakcinisanja), vakcinisanja i ranog otkrivanja bolesti bez obzira na to koliko je životinja stara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading