NAJVEĆA PROMENA U EVROPSKOM SAOBRAĆAJU IKAD Svaki auto će morati da ima ovih 10 sistema
Foto: Alo/shutterstock

Nova EU odredba uključuje sistem autonomnog kočenja, ‘crnu kutiju’, tempomat, sistem upozorenja na pospanost i pažnju, pomoć za ograničenje brzine…

Na putevima zemalja Evropske unije je u 2023., prema neslužbenim podacima, poginulo 20.400 osoba što je jedan posto manje nego u 2022.

Prosečna godišnja smrtnost u saobraćajnim nesrećama je 46 na milion stanovnika, što je neprihvatljivo.

Budući da se prema statistikama EU, do 95 posto svih saobraćajnih nesreća može pripisati ljudskoj grešci uvodi se odredba kojom će novi automobili od 7. jula 2024. morati da imaju 10 dodatnih sigurnosnih sistema, koji će doprinositi povećanju bezbednsati i smanjenju broja nesreća, prenosi Autoportal.hr.

U planu je da se do 2038. spasi 25.000 života i spreči 140.000 teških povreda u saobraćaju. Nova vozila homologovana do 6. jula 2024. neće morati da imaju te sisteme.

Sistem aktivne pomoći za održavanje trake

Lane Keep Assist, sistem aktivne pomoći za održavanje u traci, koji pri brzinama većim od 60 km/h upozorava i pomaže vozaču (svetlosnim i zvučnim signalom, kočenjem i zakretanjem volana) dosad se nalazio prvenstveno u srednjoj i višoj klasi. Sada je obavezna za sva vozila i primenjuje se pri brzinama iznad 60 km/h.

Crna kutija

Slično ‘crnoj kutiji’ u avionima, bitni parametri koji se odnose na moguću nesreću pohranjuju se anonimno (nije predviđeno korišćenje za policijske provere). Cilj je osigurati učinkovitu istragu nesreće i analizirati učinkovitost sigurnosnih sustava.

Pomoć za ogrančenje brzine

Intelligent Speed ​​​​Assistant (ISA) prikazuje detektovano ograničenje brzine te upozorava vizuelnim i zvučnim signalom kad se prekorači najveća dopuštena brzina ili automatski smanjuje vozilo na propisanu najveću brzinu.

Zaštita glave od udarca

Posebno bi pešaci i biciklisti trebali da imaju koristi od proširene zone udara glave. Zahtevi testova sudara trebali bi da se pooštre, posebno u područjima gde dolazi do udara glavom – prednji deo vozila, vetrobransko staklo…

Upozorenje na umor i koncentraciju

Sistem upozorenja na umor i pad koncentracije vozača bitno će pomoći smanjenju rizika nesreće, izazvanih umornim vozačima. Ovi sistemi nadziru fizičko stanje indirektno, metodom veštačke inteligencije kojom se otkrivaju obrasci vožnje ili upravljanja koji ukazuju na smanjenu budnost zbog umora.

Autonomno kočenje

Sistem autonomnog kočenja u nuždi samostalno koči vozilo u opasnim situacijama ili pruža podršku tokom kočenja. Veoma koristan za sprečavanje naleta na pešaka, drugo vozilo, prepreku te pomaže pri grešci/nepažnji vozača i drugih učesnika u saobraćaju.

Sistem aktivne pomoći pri napuštanju trake

Upozorenje o napuštanju trake u nuždi je sistem pomoći vozaču koji bi trebao da upozori vozača, a ovaj sistem omogućava ciljane korekcije volanom u svrhu vraćanja vozača na ispravnu putanju.

Svetlo kočnice u nuždi

Sistem, poznat i kao adaptivna kočiona svetla, signalizira drugim vozačima kada naglo koče. Ubuduće sva zadnja svetla moraju da svetle prilikom kočenja pri brzinama iznad 50 km/h.

Pomoć pri vožnji unazad

Sistemi koji su namenjeni za pomoć u otkrivanju nezaštićenih učesnika u saobraćaju iza vozila, prilikom vožnje unazad, bitan su doprinos sigurnosti.

Blokada paljenja na alkohol

Novi automobili će imati standardizovan sistem na koje se može spojiti uređaj za blokadu paljenja s detekcijom na alkohol, čija ugradnja zasad nije navedena propisom.

Svi navedeni sistemi bitno će pomoći povećanju bezbednosti, i to je dobra vest. Loša, za većinu kupaca: zbog toga će novi automobili poskupeti, za 5 do 10 odsto. Veoma je verovatno da će ista vozila biti uvožena i u Srbiju u veoma kratkom roku, za Evropskom unijom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading