Večiti derbi
Luka Dumeljić
Večiti derbi

Luka Dumeljić

Večiti derbi, Foto: Luka Dumeljić

U 150. jubilarnom derbiju u Humskoj, crveno beli su trijumfovali rezultatom 2:1, a svi golovi postignuti su u prvom poluvremenu. Zanimljivo, sva tri pogotka postigli su stranci - Gogua u 18, Ibanjez u 25. i Vijeira i 33. minutu.

Meč je počeo u ujednačenom ritmu, prvih desetak minuta trajalo je opipavanje pulsa i kod kod obe ekipe. Uglavnom se igralo čvrsto na sredini terena, sa žestokim duelima Grujića i Evertona, koji je kasnije zbog čvrste igre kažnjen žutim kartonom.

Duel Evertona i Grujića

Marko Metlaš

Duel Evertona i Grujića, Foto: Marko Metlaš

Prvo veliko uzbuđenje viđeno je u 11 minutu kada je posle prodora i ulaska u kazneni prostor, oboren od strane Petkovića, ali sudija Glođović procenio je da nije bilo kontakta za jedanaesterac. To nije previše omelo crno-bele pošto su sedam minuta kasnije došli do vođstva, kada je Mihajlović fantastično probio po levoj strani, centrirao, a novajlija Gogua poklonio se i smestio loptu u mrežu Kahrimana za 1:0.

Fudbaleri Partizana

Marko Metlaš

Fudbaleri Partizana slave gol Gogue, Foto: Marko Metlaš

Radost crno-belih nije trajala dugo, pošto je posle prekršaja na nekih dvadesetak metara, Ibanjez u svom stilu u 25. minutu uputio bombu ka golu i matirao Bojana Šaranova za izjednačenje.To je probudilo gostujuću ekipu koja je zaigrala ofanzivnije, a upornost se isplatila u 33. minutu, kada su crveno-beli preokrenuli rezultat.

Ibanjez za izjednačenje

A. Dimitrijević

Ibanjez za izjednačenje, Foto: A. Dimitrijević

Nakon Srnićevog prodora po desnoj strani i centaršuta ka Vijeiri, Portigalac je glavom tukao i zatresao mrežu za vođstvo lidera na tabeli. Samo minut kasnije videli smo stopostotnu šansu u kojoj se, posle centaršuta raspoloženog Mihajlovića, našao Alen Stevanović, ali je Kahriman refleksno zaustavio šut.

Vijeira preokrenuo

A. Dimitrijević

Vijeira preokrenuo, Foto: A. Dimitrijević

Do kraja prvog dela više nije bilo obećavajućih prilika, a Crvena zvezda je na odmor otišla sa prednošću od jednog gola.

Na satartu drugog poluvremena, Partizan je zatresao mrežu, ali je gol poništen zbog ofsajda. Saša ilić je odlično uposlio mladog Mihajlovića koji se odlično snašao u kaznenom prostoru, ali je pomoćni sudija "podigao zastavicu". Samo dva minuta kasnije, viđena je gol šansa za Zvezdu, ali je je propustio Slavoljub Srnić, koji je posle dodavanja Vijeire, sam izašao ispred Šaranova, ali je golman "Parnog valjka" sprečio čist gol.

150. Večiti derbi

Marko Metlaš

150. Večiti derbi, Foto: Marko Metlaš

Od tog trenutka, partizan je imao inicijativu, napadao pomalo i rizično, dok je Zvezda vrebala šansu iz kontranapada. Kritičan detalj za crveno-bele dogodio se u 72. Minutu kada je kapiten Luković zbog prekršaja dobio drugi žuti karton, posle čega je morao na tuširanje pre vremena. Tim iz Ljutice Bogdana dvadesetak minuta igrao je sa igračem manje, ali su do kraja, uprkos silnim naletima domaćeg tima, uspeli da odole do kraja i zabeleže i drugu pobedu ove sezone nad "večitim rivalom", što im je popelo bodovnu prednost na 32 poena viška u odnosu na Partizan.

Slave pobedu

Dragutin Bužić

Slave pobedu: Fudbaleri Crvene zvezde, Foto: Dragutin Bužić

DRUGO POLUVREME: 1:2

100. minut - je u toku... i napakon kraj... Crvena zvezda je dobila 150. večiti derbi rezultatom 2:1.

97. minut - Vlahović je tukao, ali Kahriman brani... još jednom Kosoviiiiiić.... i ponovo Kahriman spašava Zvezdu.

93. minut - Korner za Crvenu zvezdu... i dalje se ne zna kolika će biti nadoknada vremena.

90. minut - Izmenu pravi Božović... umesto Srnića, na terenu je Mihajlo Ristić.

87. minut - Dva minuta kasnije ponovo se sudaraju isti igrači... neverovatno...

85. minut - Kosović šalje loptu u prostor ka Stevanoviću, ali se krilni igrač Partizana sudario sa Kahrimanovm koji je istrčao u međuvremenu. Kratak prekid zbog žestokog sudara.

80. minut - Glođović je ponovo prinuđen da prekine utakmicu. Pretpostavljate zbog čega... bakljada sa južne tribine. Ovo je treći put kako se zbog dimne zavese prekida meč.

71. minut - Crveni karton za Lukovića... Crveno-beli ostaju sa igračem manje! Oborio je Brašanca sa leđa i dobio drugi žuti karton. Ovo je prilika za Partizan.

Dok je izlazio sa terena, Luković je pogođen upaljačem koji je doleteo sa istočne tribine...

Luković pogođen sa tribina

Luka Dumeljić

Luković pogođen sa tribina, Foto: Luka Dumeljić

70. minut - Bandalovskiiiii....brani Kahriman! kakav dupli pas Vlahovića i Bandalovskog, ali je Zvezdin golman uspeo da ukroti šut Bugarina.

Navijači sa južne tribine ponovo ubacuju baklje na atletsku stazu, stvara se dimna zavesa koja preti da ponovo prekine meč...

Nova bakljada

Luka Dumeljić

Nova bakljada "grobara" , Foto: Luka Dumeljić

66. minut - Mihajloviiiiiić - preko gola...

65. minut - Sjajan prodor Brašanca, ali ga ruši Luković na ivici šesaesterca.... Velika prilika za domaćina...

62. minut - Novu izmenu pravi Ivan Tomić... na teren će još jedan debitant u derbiju Nebojša Kosović. On ulazi u igru umesto rekordera Partizana po broju nastupa u mečevima protiv Zvezde, Saša Ilića.

60. minut - Partizan sve više agresivniji, pomalo crno-beli prave i rizične nalete. Zvezda vreba šansu iz kontre...

57. minut - Lepa prilika za Grujića nakon dodavanja Srnića, ali je novopečeni igrač Liverpula bio previše iskosa i nije uspeo ozbiljnije da zapreti.

53. minut - Izmena u redovima Partizana. Umesto Božinova, na terenu je još jedan debitant - mladi Dušan Vlahović koji je rođen 2000. godine. Od ovog trenutka on postaje najmlađi učesnik u istoriji "večitih derbija".

49. minut - Srnić u gol šansiiiiiii.... brani Šaranov! kakav promašaj Srnića posle sjajnog upošljenja od strane Vijeire... velika prilika za Zvezdu otišla je u nepovrat.

Bakljada na derbiju

Luka Dumeljić

Bakljada na derbiju, Foto: Luka Dumeljić

47. minut - Prvo uzbuđenje... Mihajlović postiže gol koji je poništen zbog ofsajda.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme, igrači Partizana krenuli su sa centra...

PRVO POLUVREME: 1:2

Po odlasku u tunel, sudija Glođović je gađan upaljačima i drugim predmetima sa tribina. Trener Partizana Ivan Tomić unosio mu se u lice...

Tomić i Glođović

A. Dimitrijević

Tomić u klinču sa Glođovićem, Foto: A. Dimitrijević

45+2. minut - Kraj prvog poluvremena.

45+1. minut - Korner za partizan, poslednja šansa za crno-bele da ne odu na odmor sa zaostatkom... ali nema ništa od toga, požurili su sa izvođenjem udarca iz ugla. Everton na drugoj strani pravi faul, Ibanjez će šutirati sa 35 metara...uf, na mukama je bio Šaranov, ali je nekako uspeo da ukroti bombu Argentinca...

45. minut - Igraće se još minut nadoknade vremena...

40. minut - Crvena zvezda se posle preokreta malo povukla. Cilj je sačuvati prednost u finišu prvog poluvremena i sa vođstvom ući u drugi deo meča...

36. minut - Grujiiiiić.... nema gola. Sjajno je Grujić skočio i zahvatio loptu iz kornera, ali ju je uputio pored stative, još jedna velika prilika za gostujući tim.

33. minut - Goooool! Vijeira! Zvezda preokreće rezultat. Posle sjajnog prodora Srnića po desnoj strani i još boljeg centaršuta, Vijeira ju je smečovao u mrežu Šaranova... Crvena zvezda vodi sa 2:1. Zanimljivo, sva tri gola postigli su stranci!

26. minut - Na drugoj strani odmah velika šansa, Mihajlović centrira, Stevanović šutira na gol, ali Kahriman refleksno brani... stopostotna šansa za Partizan otišla je u nepovrat. Umalo da domaćin ponovo dođe do vođstva.

25. minut - Goooooool! Ibanjez iz slobodnog udarca poravnava rezultat!

24. minut - Petković je oboren na dvadesetak metara od gola Partizana, oborio ga je Mihajlović, a Zvezda ima priliku da eventualno direktnim udarcem ugrozi gol Šaranova.

18. minut - Gooool! Partizan vodi 1:0, strelac Sedrik Gogua! Posle odličnog centaršuta mladog Mihajlovića, Gogua je odlično naskočio i glavom matirao nemoćnog Kahrimana.

15. minut - I dalje bez stopostotnih šansi sa obe strane... Crno-beli za nijansu konkretniji.

Ova odluka da se ne svira jedanaesterac, razljutila je "grobare", koji skandiraju: "Hoćemo penal za Zvezdu".

11. minut - Mihajlović je sjajno probio i pao u šesaestercu, Petković ga je oborio, ali Glođović nije pokazao na belu tačku... prva diskutabilna situacija.

10. minut - Prvi žuti karton na meču. Everton iz Partizana ga je zaradio zbog žestokog prekršaja nad Grujićem... kao što smo najavili, žestoki dueli njih dvojice...

5. minut - Žestok duel Everton i Grujića... očigledno će njih dvojica voditi veliku bitku na sredini terena.

2. minut - Grujić je pao u šesnaestercu, sudija Glođović je odmahnuo rukom. Stvorila se dimna zavesa od baklji, tako da je vidljivost veoma mala. Arbitar je prekinuo meč dok se dim ne raščisti... Prekid je, srećom kratko trajao, meč je nastavljen...

Zanimljiv transparenz

Dragutin Bužić

Zanimljiv transparenz , Foto: Dragutin Bužić

1. minut - Derbi je počeo, Zvezda je krenula sa centra...

Pre početka meča, biće intonirana himna Srbije "Bože pravde". Jedini trenutak kada su složni i "delije" i "grobari". I jedni i drugi gromoglasno pevaju himnu naše zemlje.

SASTAVI: U timu domaćina neizvesno je bilo da li će šansu na golu dobiti mladi Filip Kljajić ili novajlija Bojan Šaranov. Odluka je pala na iskusno pojačanje zimskog prelaznog roka kojem je ovo prvi derbi. Takođe, debitovaće izdanak Teleoptikove škole Miroslav Bogosavac koji se sjajnim igrama na pripremama na Kipru nametnuo treneru Ivanu Tomiću, kao i pojačanja Gogua i Everton. Ono što vaši za Bogosavca, važi i za mladog Nemanju Mihajlovića kome se prognozira svetla budućnost, a on će takođe imati priliku da prvi put oseti čari derbija.

Što se Crvene zvezde tiče, jedini debitant je novajlija Damijan Le Talek. Ostalih deset igrača manje-više bili su u sastavu i jesenas na stadionu "Rajko Mitić" u derbiju koji je crveno-belima pripao rezultatom 3:1.

PARTIZAN (4-3-3): Šaranov - Bandalovski, Gogua, Jovanović, Bogosavac - Everton, Brašanac, Ilić - Stevanović, Mihajlović, Božinov;

Na klupi Partizana su: Kljajić, Vulićević, Kosović, Jevtović, Stevanović, Vlahović, Lukić.

CRVENA ZVEZDA (4-1-4-1): Kahriman, Petković, Pavićević, Luković, Ibanjez - Le Talek - Donald, Grujić, Srnić, Katai - Vijeira;

Na klupi Crvene zvezde su: Supić, Edson, Plavšić, Babunski, Ristić, Gavrić, Sikimić.

Ovaj derbi, iako je pun emotivnog naboja kao i svaki drugi, znatno je specifičniji od uobičajenog okršaja "večitith rivala".

Ispred Juga, pre meča

Dragutin Bužić

Ispred Juga, pre meča, Foto: Dragutin Bužić

Do sada bi Partizan i Crvena zvezda igrali međusobne utakmice u kojima bodona razlika nije velika i nedostižna. Danas, će biti drugačije. Crveno-beli imaju nestvarnih 29 bodova viška u odnosu na ljutog rivala sa druge strane Topčiderskog brda i faktički su obezbedili šampionsku titulu.

Ipak, u ovakvim mečevima, bodovna razlika je najmanje bitna. Mesto na tabeli takođe ne igra nikakvu ulogu. Sve što je važno, jeste činjenica da je derbi drugačija utakmica u odnosu na ostale. U derbiju jednostavno, rival mora da se pobedi i tom cilju teže obe ekipe u kakvoj god krizi bile.

Motivi i emocije ne manjkaju ni kod jednih, ni kod drugih. Danas se igra ne samo za pobedu, ne samo za tri boda, ne samo za totalno odlepljivanje na 30 plus bodova ili smanjenje "hladnoće" na minus 26. Danas se kao u svakom dvoboju "večitih rivala" igra za čast, za ponos, za navijače... najjednostavnije rečeno, za pobedu nad ljutim rivalom koja je u danu "večitog derbija" važnija od svega.