Dečak, dete, bolnica
Shutterstock
Dečak, dete, bolnica

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najčešće maligne bolesti u dečjem uzrastu su leukemije, tumori mozga i limfomi, a to su i najčešći uzroci umiranja od malignih bolesti u dečjem uzrastu.

Svake godine u proseku 50 dece uzrasta od 0 do 19 godina izgubi bitku sa rakom, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Statistika kaže da u svetu godišnje od raka oboli više od 160.000 dece, a više od 90.000 dece umre od nekog oblika raka.

Rak kod dece je retka bolest i čini od 0,4 do četiri odsto svih malignih bolesti u opštoj populaciji. U proseku u svetu obolevanje od raka kod dece čini jedan odsto u strukturi obolevanja od svih malignih bolesti, u Evropi 0,4 odsto i u Srbiji oko 0,7 odsto.

Uprkos dobrim rezultatima lečenja, maligne bolesti su čak i u razvijenim zemljama i dalje drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece uzrasta 0 do 14 godina, odmah posle povreda.

Ove godine Medjunarodni dan dece obolele od malignih bolesti, 15. februar obeležiće se pod sloganom "Rano otkrivanje - veća šansa" i uskladjen je sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i Medjunarodnog udruženja za borbu protiv raka.

Tokom trogodišnje kampanje pod sloganom "Mi možemo, ja mogu", medjunarodne organizacije su iskazale prioritet u zdravstvenoj zaštiti dece, pre svega u pogledu prevencije i ranog otkrivanja malignih tumora, i lečenja i rehabilitacije ove vulnerabilne populacione grupe.

Cilj je da se roditeljima, deci, kao i široj društvenoj zajednici pruže informacije kako da obrate pažnju i prepoznaju rane znake upozorenja i simptome i da odmah potraže stručnu medicinsku pomoć, jer brza i efikasna rana dijagnostika i primena standardne terapije omogućavaju duže preživljavanje dece i adolescenata obolelih od raka.

Rani znaci maligne bolesti su bele tačkice u oku, primetna razrokost i slepilo, izbočena očna jabučica, opipljivi čvorići u stomaku i karlici, glavi i vratu, udovima, testisima, žlezdama, neobjašnjivo produžena temperatura više od dve nedelje, neobjašnjiv gubitak težine, bledilo, umor, stvaranje modrica ili krvarenje, bolovi u kostima, zglobovima, ledjima, i lako nastali prelomi, promena ili pogoršanje hoda, ravnoteže ili govora...

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR u 40 gradova širom Srbije organizovaće humanitarne akcije u glavnim ulicama, šetalištima i trgovima.

Kampanja pod nazivom "I ja se borim!" kojom obeležavaju Svetski dan dece obolele od raka ima za cilj podizanje svesti javnosti o malignim oboljenjima kod dece, ali, i poziv na podršku velikom projektu od nacionalnog značaja - izgradnji i opremanju novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja pri Klinici za dečje interne bolesti u Nišu.

NURDOR je krajem prošle godine otpočeo radove na drugoj fazi projekta - unutrašnji zanatski radovi i postavljanje instalacija, i njen završetak je planiran za kraj februara 2018. godine. Treća faza projekta je opremanje objekta za koju je potrebno obezbediti još 17 miliona dinara.U saradnji sa svim mobilnim operaterima otvoren je i SMS broj za podršku projetku - SMS 1150. Cena poruke je 100 dinara.