Tornado napravio štetu u Dragocvetu
Dejan Radivojević
Tornado napravio štetu u Dragocvetu

Dejan Radivojević

Tornado napravio štetu u Dragocvetu, Foto: Dejan Radivojević

Komisija grada Jagodine procenila je danas da je šteta na objektima u Dragocvetu nastala tokom nevremena u utorak oko dva miliona dinara.

Naknadno će se izvršiti finansijska procena za oštećenja voćnjaka, poljoprivrednih dobara i polja pod kulturama. Komisija za procenu štete je procenila da 22 kuće treba odmah da dobiju pomoć u građevinskom materijalu koji je danas stigao svim domaćinstvima u Dragocvetu.

Reč je o blokovima, crepovima, gvožđu... koje se doprema do oštećenih kuća, izjavio je večeras novinarima predsednik Gradske komisije za procenu štete Branko Ilić.

Ilić je rekao da su popisana sva oštećenja na kućama i pomoćnim objektima.

Čitalac Alo! Dejan Radivojević poslao nam je fotografije i snimke štete koju je tornado napravio.

 

Dopisnik Alo! iz Jagodine Goran Jevremović javlja da je "pijavica" zaobišla sam grad, ali je pogodila okolna sela.

Iz radarskog centra Bešnja saopšteno je da je nevreme oko 13.45 pogodilo teritoriju Jagodine i Ćuprije, te da su od grada i vetra stradala sela Dragocvet, Miloševo i Lanište, kao i Batinac i Ostrikovac.

Gađane Jagodine uznemirio je vrtlog vazduha nalik na tornado koji se sa neba spuštao ka zemlji.

-Nije reč o tornadu, već o "pijavici" koja je karakteristična za ravničarske predele Vojvodine. Nije uobičajena pojava u Pomoravlju i Šumadiji, kaže rukovodilac tog centra Svetlana Biljić.

Inače, na gradonosni oblak sa tri stanice ispaljeno je šest raketa. Građani Jagodine su fotografisali "pijavicu" i komentarisali ovu neobičnu metorološku pojavu.

Kako javljaju čitaoci Alo!, grad veličine trešnje je padao u Batincu kod Ćuprije, kao i u Miloševu kod Jagodine.

Krupan grad padao je i u selu Brzan u opštini Batočina, o čemu svedoči ova fotografija koju nam je poslao čitalac Alo!

Grad u Brzanu

Čitalac Alo!

Grad u Brzanu, Foto: Čitalac Alo!

Selo Dragocvet je obišao gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović koji je rekao da će biti formirana Komisija za procenu štete, i da će gradska uprava pomoći. Povređenih osoba u selu nema.

Stariji meštani Drgocveta kažu da nikada pre nisu doživeli takvu oluju.

Na terenu je, kako se navodi, i Komisija za procenu šteta "koja će utvrditi tačan obim oštećenja koja su domaćinstva pretrpela".

Predsednik Skupštine grada Dragan Marković-Palma, obećao je da će domaćinstvima Dragocveta šteta biti nadoknađena u građevinskom materijalu.

On je dodao da se "Jagodina do sada nije susrela sa ovakvom prirodnom nepogodom i doživela oluju nalik tornadu".

Meteorolog: Retka, ali uobičajena pojava

Meteorolog Đorđe Đurić objašnjava za “Alo!“ da je ovo jako retka, ali uobičajena pojava na našim područjima za ovo doba godina.

- To je neka vrsta malog tornada, koji je poznatiji kao “tromba“, a koji se vezuje za grmljavinske nepogode i kumulonimbusne oblake. Ako se javi iznad vodene površine onda se zove “pijavica”. Inače, može da izazove materijalnu štetu u naseljenim mestima. Nažalost ova pojava je takva da se može predvideti uz pomoć radara samo dva sata ranije kada je u pitanju područje koje će pogoditi, a svega dva minuta ranije se može znati tačna lokacija - ističe Đurić i podseća da je pre dve godine ista nepogoda zahvatila i Zrenjanin.

 

 

 

Komentari (4)

alex

24.05.2016 16:56

Muslimani poslali hoce oni

Šumadinac

24.05.2016 17:30

Dva minuta ranije može i moja baba da predvidi prognozu!

ja

25.05.2016 00:29

Sve ce to Palma pozlatiti....

Cox

25.05.2016 09:13

Nije Dragocveti već samo Dragocvet.... ,radio sam nešto u dvorištu i čudio se šta radi ovaj ovaj mlaznjak koji se vrteo izbad poteza gde se posle pola sata pojavio tornado. Bilo je oblačno i nije se video ali se jasno čuo (kao 1999. kada su nadletali).