Porodilište bebe beba bolnica
Shutterstock
Slavica Đukić Dejanović

Alo!/Dejan Briza

Slavica Đukić Dejanović, Foto: Alo!/Dejan Briza

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, poručila je za „Alo!” da će 2018. biti godina strategije koju je Vlada donela uz podršku prvog čoveka države, u koga najveći broj građana ima poverenja.

- To nije političko pitanje, to je nacionalno pitanje i ne vidim razlog da se neko oseti osujećenim. Pre svega, u sačinjavanju strategije za podsticanje rađanja učestvovala je stručna javnost i ministri iz Vlade Srbije. Ona je zasnovana na čitavom nizu planiranih mera još 2008. godine, ali je strategija bila u fioci sve dok Aleksandar Vučić nije postao premijer i nije zatražio da je inoviramo, ali da budemo konkretni - kazala je ona i dodala da je korak koji je podrškom ovom dokumentu dao Vučić je više nego značajan.

- To je garancija da prvi put radimo prave korake za budućnost oslanjajući se na naučne činjenice, na realnu situaciju i na sugestije struke. Prema tome, ne znam čime je neko povređen. U Srbiji trenutno 52 odsto žena u fertilnom periodu ima jedno dete, 40 odsto žena ima dvoje dece, a osam posto žena ima troje, četvoro ili više dece. Prema tome, podsticaj da žena koja ima dvoje dece rodi treće, da ona koja ima tri deteta rodi četvrto dete više je nego konkretna mera, i to kroz desetogodišnji period. Ako se uzme činjenica da smo finansijski krhki, iako postoji makroekonomska stabilnost, i da je to veliki napor radi budućnosti koju je podržao predsednik Vučić, zaista sve majke i sve žene bi trebalo da kažu: „Hvala na razumevanju i hvala na podršci” - kazala je Slavica Đukić Dejanović.

Zorana Mihajlović

Ministarstvo

Zorana Mihajlović, Foto: Ministarstvo

Zorana Mihajlović, predsednica koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, poručila je za „Alo!” da ne razume kritičare bez argumenata.

- Da nije bilo Vučića, ne bi bilo ni koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost (on ga je osnovao), niti Saveta za populacionu politiku. Prvi put da imamo mere za povećanje nataliteta! To nijedna vlada nije pre nas radila! I sad ga napadaju!? Pa zašto je problem to što je predsednik Srbije rekao da imamo problem! Džaba sve što radimo i gradimo ako nema ljudi! A što svi koji napadaju ne daju predloge, ne pomognu? Nije uvredio žene nijednom rečju. Istakao je problem i svi zajedno treba da vidimo kako da ovaj veliki problem rešavamo. To je proces. Ništa ne može odjednom. Ali smo krenuli! A da nije bilo fiskalne konsolidacije i svega, ne bi moglo da se priča o finansijskim merama. Drugo, nijedno pravo ženama nije i neće biti uskraćeno, i da rode i da ne rode - kazala je ona.

Nela Kuburović

Alo!/Dejan Briza

Nela Kuburović, Foto: Alo!/Dejan Briza

Ministarka pravde Nela Kuburović je navela da mere koje je predložio šef države nisu diskriminatorske.

- Država je prepoznala problem koji nije pitanje jedne vlasti, političke partije ili određene grupe ljudi već problem cele nacije i društva. Mere koje je predložio predsednik Vučić ni u jednom svom delu nisu diskriminatorske, već baš suprotno - pružaju pomoć i podršku svima koji se odluče za širenje svoje porodice - kazala je ona za „Alo!“.

Irena Vujović

Alo / Nenad Vujanović

Irena Vujović, Foto: Alo / Nenad Vujanović

Irena Vujović, visoka funkcionerka Srpske napredne stranke, naglašava da se naša zemlja dugi niz godina suočava sa negativnim prirodnim priraštajem, a da niko, osim predsednika Aleksandra Vučića, nije ni ukazao na problem, a kamoli pokušao da se suoči sa njim.

- Nije normalno da su pojedinci toliko zaslepljeni mržnjom prema Vučiću da im smeta čak i borba za natalitet. Merama populacione politike niko žene ne tera da rađaju decu, ali je važan podsticaj i bolji uslovi, kako za roditelje, tako i za decu koja će odrastati u ovoj zemlji. Vidim da građani pozitivno reaguju i to je najvažnije, a ovi što napadaju odgovornu politiku samo još jednom pokazuju koliko ih baš briga za Srbiju i opstanak nacije - naglasila je Vujovićeva.

Tatjana Matić

Alo / M.Jošida

Tatjana Matić, Foto: Alo / M.Jošida

Tatjana Matić, potpredsednica SDPS-a, kazala je da podržava mere koje je predložio Vučić.

- Smatram da je konačno prepoznata potreba da se reaguje u vezi sa problemom nataliteta, koji postoji već decenijama u Srbiji. Takođe sam uverena da je to tek početak sveobuhvatnog programa koji će pružiti podršku ne samo ženama već i porodicama sa većim brojem dece, kroz mehanizme socijalne zaštite i obrazovnog i zdravstvenog sistema - poručila je ona za „Alo!”.

Komentari (1)

Marija

21.03.2018 13:04

Neka doticne dame izjave koliko imaju dece i kakav je njihov doprinos da u Srbiji ima vise beba. Njima nije problem da obezbede pomoc oko bebe ili da im dete bude primljeno u obdaniste .A V je doneo dobre mere JEDINO sa zakasnjenjem od oko 8-10 godina-