Biblioteka
Profimedia
Biblioteka

Profimedia

Biblioteka, Foto: Profimedia

Naime, jedan od dokumenata, Dijamantna sutra, najstarija je štampana knjiga na svetu, a datira iz 868. godine, a to znači da štampanje nije poteklo iz Evrope.

Misterije se nalaze svuda oko nas. Brojne su zapisane, ali nedostupne većini.

Sakrivene biblioteke polako su, tokom prošlog veka, počele da pronalaze put prema javnosti.

Evo najpoznatijih:

1. Biblioteka u pećini, Kina

Na ivici pustinje Gobi u Kini, deo mreže pećina svetilišta u Dunhuangu, zvanih "1000 Budinih pećina", bilo je zapečaćeno 1000 godina.

Taoistički sveštenik, neslužbeni čuvar pećine, Vang Juanlu 1900. godine, otkrio je skrivena vrata koja su vodila do komore ispunjene rukopisima nastalim između četvrtog i jedanaestog veka.

Lokalne vlasti nisu pokazale interes za dokumente, ali ostatak sveta jeste.

Mađarski istraživač Aurel Štajn otkupio je 10 hiljada rukopisa, a deo su uzele i delegacije Francuske, Rusije i Japana, nakon čega je kineska vlada naredila da se ostatak dokumenata preseli u Peking.

Zahvaljujući inicijativi Britanske biblioteke, 1994. godine, sa partnerima širom sveta, započela je digitalizacija kolekcije.

Niko ne zna zašto je taj deo pećine bio zapečaćen. Stručnjaci smatraju da je moguć razlog čuvanje spisa koji se više nisu koristili, a bili su prevažni da bi se bacili. Druga je teorija da su ih hteli spasiti od moguće invazije.

Njihovo otkriće promenilo je istoriju.

Naime, jedan od dokumenata, Dijamantna sutra, najstarija je štampana knjiga na svetu, a datira iz 868. godine, a to znači da štampanje nije poteklo iz Evrope.

2. Vatikanski tajni dokumenti

Lokacija možda najpoznatije tajne biblioteke na svetu bila je poznata otkad je nastala, 1612.

Reč 'tajna' potiče od njenog latinskog naziva 'secretum', što zapravo znači privatno.

Ovi arhivi sadrže papine razgovoe poslednjih hiljadu godina, a prema brojnim teoretičarima zavera i maštovitim autorima ona uključuje i lobanje vanzemaljaca, dokaze o Isusovoj krvnoj liniji, ali i mašinu "Hronovizor", mašinu koju je izgradio benediktinski sveštenik kako bi se vratio u prošlost i snimio Isusovo raspeće.

Upravo zbog ovakvih priča, počelo je otvaranje arhiva za javnosti, za početak organizovane su samo izložbe određenih dokumenata uz ograničene posete u pojedine delove arhiva.

Ipak, u većinu arhiva ulazak je još uvek zabranjen, a maštovitim pričama doprinosi i to što je arhiv smešten u betonskom bunkeru, čiji je deo iza Bazilike Svetog Petra, a čuvaju ga švajcarski vojnici i vatikanska policija.

Među zanimljivijim dokumentima u arhivima se nalaze pisma pape sa Mocartom, Erasmusom, Volterom, čak i Hitlerom. Tu je i dekret o ekskomunikaciji Martina Lutera, ručno pisani transkript suđenja Galileu za jeres, ali i pismo Mikelanđela, u kojem se žali da mu rad za Sikstinsku kapelu nije plaćen.

3. Kairska Geniza

Ove spise ne čuva naoružana straža već stoleća zaborava.

Oko 280.000 fragmenata jevrejskih spisa pronađeno je u zidovima sinagoge Ben Ezra, a postali su poznati kao "Kairska Geniza".

Sačuvani su jer se, prema jevrejskom zakonu, ni jedan spis koji spominje Boga, ne sme baciti. Tako su se oni, koji se nisu koristili, premestili u poseban dio sinagoge.

Fragmenti su izuzetno bitni jer otkrivaju kako su jevrejski trgovci na Bliskom istoku i na Mediteranu sarađivali sa hršćanima i muslimanima, a antisemitizam nije bio toliko raširen kao što se ranije mislilo.

 

 

 

 

Komentari (1)

KOLEKCIONARI

25.08.2016 12:14

Misterije su zaista svuda oko nas!Ali mene od novootkrivenih biblioteka vise zanimaju dela koja su u posedu kolekcionara,u pojedinim porodicama vekovima!!Brizljivo skrivana,sluze uzivanju samo najuzeg kruga wladara! Biblioteka Velikog Magistra Rydera samo je jednom bila dostupna pogledu,i nesto je neverovatno.