Dušica Radosavljević - Deniz Hejl
Profimedia
Dušica Radosavljević - Deniz Hejl

Profimedia

Dušica Radosavljević - Deniz Hejl, Foto: Profimedia

Dušica Radosavljević, poreklom iz Beograda, svojim trudom postigla je da joj se danas klanja ceo Holivud, a nadimak joj je carica San Franciska.

Deniz Hejl rođena je u Beogradu kao Dušica Radosavljević, ali je njeno zapisano ime ostalo Danica, jer se tako zvala ljubavnica njenog zbunjenog kuma na krštenju, piše Elle.

Njen otac bio je harizmatični kraljev oficir čija raskošna ličnost, nabijena erudicijom, vedrinom i ljubavlju prema životu, ipak nije bila okrenuta materijalnim stvarima.

Obožavao je društvo i kafane, što će kasnije, nakon rata, postati i njegov poziv.

Majka Anđa bila je nežna, ali snažna žena čiji su se pogledi na život unekoliko razlikovali od nazora njenog supruga. Ipak, ljubav ih je držala na okupu. Dušica je odrasla uz baku i dedu u Ulici Prote Mateje na Vračaru.

Tokom drugog svetskog rata njena porodica se našla u nemilosti komunista, a njen otac je bio čak i u zatvoru.

"Od bake sam naučila da ne mrzim ni onoga ko mi nanese zlo. Samo stani pokraj reke i čekaj da pored tebe prođe njegov leš, govorila je. I to se uvek desi. Ako me neko povredi, okrenem list, zatvorim knjigu i ta osoba više ne postoji", otkrila je Deniz svoje životno pravilo.

Sa ekskurzije na koju je kao šesnaestogodišnjakinja otišla odmah posle rata Dušica se nikad nije vratila. Ona i nekolicina njenih prijatelja pronašli su čoveka koji će ih svojim čamcem prebaciti u Italiju. Plovidba je pošla po zlu i malo je falilo da nestanu u talasima. Spasao ih je jedan britanski minolovac.

"Otišla sam iz Jugoslavije kao devojčurak. Živela sam bez dokumenata u izbegličkom logoru u Italiji gde sam radila kao maneken za drugorazredne modne kuće. Bilo mi je veoma teško, ali uvek sam bila ubeđena kako će nešto divno da se dogodi u mom životu. Osećala sam da će nešto divno da stigne za mene. Tako sam upoznala svog prvog muža, za koga pre udaje nisam znala da je toliko bogat. Imala sam tada 16 godina, pet haljina, dve tašne i tri para cipela”, opisuje svoju životnu priču Dušica, koju cela Amerika zna kao Deniz Hejl.

Sa prvim mužem je proputovala ceo svet, kako sama kaže, na jednom takvom putu po Indiji pokazao joj je devojku njenih godina koja se prodaje za sitan novac. Tada je shvatila da je izbegla takvu sudbinu. Posle razvoda sa prvim mužem udaje se za Vinsenta Minelija i postaje pomajka Lajzi Mineli čiji je veliki prijatelj i podržavalac. Tako je u Los Anđelesu ušla u visoko društvo zvezda i bogataša poput Ričarda Bartona, Elizabet Tejlor, Sofije Loren i drugih.
Zatim je upoznala Prentisa Koba Hejla, jednog od najbogatijih Amerikanaca i preselila se u San Francisko. Kako kaže, on je bio ljubav njenog života. U filmskom svetu poznata je kao "carica San Franciska" jer su joj svi pametni, lepi i imućni muškarci Kalifornije dolazili na noge. Kao i prethodna dva muža, i on je bio otprilike godište njenog oca, ali tada je i ona već bila zrela žena i bila je uverena da je Prentis ljubav njenog života. To je potvrdilo i dvadeset sedam godina braka, koji je potrajao sve do Hejlove smrti.

Kad je preminuo Prentis Hejl, život je režirao još jednu dramu za Deniz. Troje dece iz prvog Prentisovog braka podigli su ukupno sedam tužbi protiv Deniz kako bi se domogli ogromnog nasledstva.

"Ako hoćete u boj, imaćete srpski rat", rekla im je tada udovica. Nakon pet godina proces je okončan u njenu korist. Na partiju koji je tim povodom organizovala, prijatelji su joj poklonili jastuk na kom je bila izvezena rečenica: "Nikad ne tuži srpsku maćehu."

Danas živi na ranču od tri hiljade hektara u Kaliforniji. Osim glamuroznog načina života, Deniz Hejl je i osvedočeni dobrotvor. Zahvaljujući njoj, a preko Humanitarnog fonda princeze Katarine, bolnice širom Srbije dobile su ambulatna kola, inkubatore i porođajne stolove, a studenti Univerziteta u Kragujevcu dobili su vredne stipendije.

"Princeza Katarina je pre mnogo godina počela da pomaže narodu u Jugoslaviji. Niko se ne bi tako predano posvetio tom pozivu. Pozvala me je i rekla: "Treba nam pomoć. Želim da dođeš ovamo jer želim da ti pokažem šta se ovde dešava."

Provela sam sa njom četiri dana po bolnicama. Nikada takav užas nisam videla u životu. Shvatila sam tada kako krhka sudbina može da bude”, rekla je Deniz u salonu Belog dvora gde, inače, odseda kada boravi u Beogradu. Sudbina ili ne, apartman u kom je prvi put spavala kao gost Belog dvora nekada je pripadao Josipu Brozu. Bila je “gost” čoveku koji je njenoj porodici uzeo sve i vratila se kao dobrotvor da podeli sa svojim narodom ono što je stekla bežeći iz svoje zemlje.

Komentari (1)

koviljka

05.02.2018 07:43

nista njij nije uzeo predsednik sfrj tito.pravila igre su se znala u to vreme pobednik je pisao istoriju a verovatni nikad tito nije ni cuo za pomenutu damu.znam da je film snimljen o devojci na ovu temu price,relja basic bese klavirista gidra bojanic strlic djuza stojkovic rade markovic itd.