Sunčanje
shutterstock
Sunčanje

shutterstock

Sunčanje, Foto: shutterstock

Nismo se valjda satima čvarile i mackale kojekakvim uljima i marmeladama da bismo posle dva kupanja kod kuće opet bile bele ko krpa, sir ili, još gore, ko kreč?!

Da se ne lažemo, kad pocrnimo sve nam lepše stoji i mnogo se bolje osećamo, a da ne pričam o tome da nam nije potreban ni gram pudera. Ako ne želite da vas teše rečenicom da je svetao ten potvrda da ste aristokratske krvi, onda dobro poslušajte sledeće savete, koji će vam sasvim prirodno pomoći da što duže održite taj divni preplanuli ten bez odlaska u solarijum.

Nahranite kožu, gladna je

Sunčevi zraci načisto su osušili kožu, pa ona prosto žudi za vitaminom A. Zato posle svakog tuširanja, isključivo mlakom vodom, neophodno je naneti obilan sloj kreme, mleka ili ulja koji sadrže ovaj vitamin ili ga možete prosto i oralno uzimati. Ne bi bilo loše da nastavite i sa korišćenjem losiona za posle sunčanja i nakon povratka kući.

Prilikom kupanja trudite se da izbegavate prečesto korišćenje kupki jer dodatno isušuju kožu, pa bi bilo poželjno da birate one čiji je pH što bliži prirodnom pH kože. Preporučuje se korišćenje ulja za tuširanje koja sadrže aloju veru i zeleni čaj. Takođe, imajte u vidu da dug boravak u klimatizovanim prostorijama dodatno isušuje kožu, pa vam savetujem da se mackate ujutru i pre spavanja.

Ne trljajte se peškirom

Nakon tuširanja se nikako ne trljajte peškirom, već telo osušite laganim tapkanjem. Zima je za piling, ne radite to, jer će odmah ukloniti gornje, preplanule ćelije kože i zaboravite na šminku, ne treba vam, pošto biste i njenim skidanjem doprineli skidanju preplanulog tena sa lice, na kojem vam ta boja najduže i treba.

Ručkajte beta-karoten

U ishranu obavezno uvrstite namirnice bogate beta-karotenom. Uživajte u dinji i šargarepi, koje možete grickati za užinu. Neka vaš svakodnevni meni sadrži goveđu džigericu, mleko, jaja, kajsije, spanać, šargarepu i sve žuto i crveno voće i povrće, dok biste jutra mogli da započinjete čašom soka od šargarepe. I B vitamin možete uzimati u obliku tableta jer će vam pomoći u sprečavanju starenja i boranja kože i podstaći njeno prirodno tamnjenje iznutra.

Fora je i u avokadu

Vaš najbolji saveznik za očuvanje preplanulog tena je avokado. Ulje ove biljke je nezaobilazni sastojak različitih mazalica za negu kože lica, tela i kose. Koristite je i preplanula boja će se zadržati na koži čak i do četiri nedelje duže. Samo nekoliko kapi ovog ulja nežno umasirajte u kožu lica, vrata i dekoltea i pustite ih da deluju oko pola sata. Za značajno produženje bronzane puti svaki dan posle tuširanja namažite ovo ulje na još vlažnu kožu i sačekajte da ga upije, pa se onda obucite.

Stari narodni recepti

Nekoliko kašika kafe ili čaja ubacite u kupku i eto trika za zadržavanje divnog bakarnog tena. Takođe, isušeni talog od kafe je i blag piling koji vam neće skinuti boju. Može vam pomoći i maska za lice od oljušćenog, izgnječenog paradajza, u koji ste dodali po kašiku ulja i mleka. Ovu blagotvornu smesu namažite na lice, držite je 15 minuta, a zatim je isperite pljuskajući se naizmenično hladnom i toplom vodom.

Nikako u solarijum!

Iako je taj sunčani sanduk jedna od stvari koja će mnogima damama pasti na pamet kao idealno oružje za produženje preplanulosti, izbegavajte njegovo korišćenje. Vašoj koži, koju su deset dana isušivali sunce i morska so, solarijum će zadati još veće muke. Lampe u njemu će još više ubrzati starenje i nastanak bora i dodatno vam isušiti kožu.