bor pas
Privatna arhiva
bor pas

Privatna arhiva

Pas nije mogao da pobedi prejak otrov, Foto: Privatna arhiva

Lela Milovanović iz Bora tvrdi da ubice podmeću smrtonosne hemikalije u hranu i upozorava da otrov može da bude fatalan za druge životinje i decu!

- Pozivamo sva udruženja za zaštitu životinja da nam pomognu da ovo trovanje u Boru prestane! Do sada smo na ulicma i poljanama u blizini vrtića i Osnovne škole "Duško Radović" u Boru pronašli oko 20 otrovanih pasa i mačaka. Fotografisali smo sve ubijene životinje, kao i otrov koji smo našli u hrani i to dostavili policiji kao dokaze. Većina pasa je nastradala u najgorim mukama, dok je mali broj preživeo i imaće strašne posledice - upozorava Lela Milovanović i apeluje na roditelje da paze na decu. 

- Apelujemo na roditelje i nastavnike da paze na decu i spreče da dođu u dodir sa ovim otrovom, jer smo ga zaticali u blizini vrtića i škole. Trovanje treba zaustvaiti, jer može da bude fatalno za neopreznu i radoznalu decu.  U nedelju je nastradao i jedan vlasnički pas. Ne znam detalje, ali pretpostavljam da ga je vlasnik pustio sa povoca i da je tada došao u kontakt sa zatrovanom hranom - kaže naša sagovornica. 

Ljubitelji životinja, koji su se dobrovoljno uključili u ovu akciju opravdano sumnjaju da broj ubijenih pasa i mačaka mnogo veći.

Bor otrovan pas

Privatna arhiva

Lutalica uginula u mukama, Foto: Privatna arhiva

- Slučajevi su prijavljeni policiji i za sada je podneta krivična prijava protiv nepoznatog počinioca. Policija izlazi na uviđaj za svaki pojedinačni slučaj, ali se trovači ne smiruju! Usmrćene životinje su prenete na obdukciju, dok su uzorci otrova odneti na analizu da bi se utvrdilo koji je otrov korišćen. Dokazivanje ovih krivičnih dela i odgovornosti njihovih učinilaca nije moguće bez nalaza i mišljenja stručnjaka forenzičke veterinarske medicine. Do sada smo na mestima trovanja zaticali jarko žuti otrv pomešan sa hranom. Volim životinje i zbog toga sam se uključila u ovu akciju - navodi Lela Milovanović, koja nam je dostavila fotografije otrovanih životinja.

Bor otrov

Privatna arhiva

Otrov koji je bio koban za životinje, Foto: Privatna arhiva

 

dejan Miletić

foto fejsbuk

Dejan Miletić, Foto: Fejsbuk

Šaptač psima: Lutalice treba obučiti za pomoć autističnoj deci!

Dejan Miletić, srpski šaptač psima, kaže da svaki pas lutalica može da se obuči za terapeutskog psa, koji bi pomagao autističnoj deci, kao i mališanima sa posebnim potrebama, ali i starim i bolesnim osobama. - Trovanje pasa lutalica je veliki zločin! U Obrenovcu sam osnovao Centar za socijalizaciju pasa lutalica, koji posle stručne obuke mogu da rade kao terapeutski psi. Potrebna mi je pomoć države da bi ovaj projekat zaživeo. U inostranstvu se odavno lutalice mešanci sklanjaju sa ulice i obučavaju za adekvatnu pomoć. Mi bismo ovakvim programom rešili mnoge probleme. Na ulicama ne bi bilo lutalica, uštedeli bismo pare iz budžeta, koje se isplaćuju za odštetu posle ujeda pasa lutalice, a ujedno bi uposlili nezaposlene, kao i decu sa ulice da rade kao instruktori tih pasa! Najvažnije je što bi obučeni psi pomagali autističnoj deci, kao i mališanima sa posebnim potrebama, ali i starijim osobama, koje boluju, recimo, od dijabetese, astme, epilepsije, alchajmerove bolesti, kao i gluvonemima - ističe Miletić i dodaje da su lutalice ogroman potencijal. - Obučen pas, primera radi, signalizira gluvonemima kada im zvoni telefon ili kada im neko zvoni na vratima. Kada desnom šapom dodirnu vlasnika po nozi - to je znak da im zvoni telefon, a kada to isto urade levom šapom - znači da neko zvoni na vratima. Takvi psi uspešno rade kao vodiči slepih i mogu blagovremeno da alarmiraju pomoć kada čoveku, koji živi sam iznenada pozli - objašnjava Miletić i moli Vladu Srbije za podršku.

 

Komentari (5)

Sanja_Bgd_Bre

17.05.2017 09:54

Podrska za policiju,da sto pre pronadje monstruma i strpa ga u zatvor,jadni psi,pored ovakvih ljudi :(((((!!!! Takodje podrska za Miletica i njegove sjajne i humane ideje!!!

snezana

17.05.2017 11:54

stoko bre jedna. Ko te bre rodio i vaspitavao i napravio od tebe monstruma. Pa kako mozes da mucis i ubijes zivo bice. Stoko. Bez repa. Da ne vredjam zivotinje.

meda

17.05.2017 12:25

Zasto se ova bedna drzava krije iza raznih drustava i udruzenja? Da ona postoji, i radi svoj posao, ovo se ne bi moglo desiti. Strasno, slike nisam smela da gledam slike. Psihopata ovo moze da uradi, niko drugi. Kaznila bih kao da je ubio ljude. Fuj za drzavu.

Ja

17.05.2017 13:04

Ako neko misli da je ovo u redu, ja nazalost mogu samo da mu pozelim da dozivi ono sto jedan pas da dozivi - da mu otrovcine polako sprze unutrasnje organe i da umre u mukama. Ovo je ruglo, ovo je nasa slika i prilika! Drustvo u kome se ovo svakodnevno dogadja, a drzava ne reaguje! Zlo se ovde odomacilo.

zoe

17.05.2017 17:25

Da li se svi prave blesavi? Znaju koja je to jarko žuta supstanca to jest otrov. Zove se kreozan i njime truju pse i mačke. Mog mačka koji je bio kućni otrovali su u novembru. Odnesen je po hitnom postupku tako da nisam ni videla. Taj koji je to uradio sredio je da nestane odmah. Odnela ga je komunalna služba koja ne dolazi baš tako brzo. Nisam ni znala dok mi nemušto nisu rekli bez ikakvih objašnjenja i tvrdnje da ne znaju ništa.