Mačka Kika
RTS Printscreen
Mačka Kika

RTS Printscreen

Mačka Kika, Foto: RTS Printscreen

U ovoj poznoj dobi voli da se mazi ili odmara gotovo nepomično, kao da meditira. Zube nema već desetak godina pa je vlasnica hrani iz ruke. Loše vidi i slabo čuje. Zna i da se naljuti. Uostalom, kao i svaka starica. Ali, njena vlasnica kaže, da je uvek bila posebna.

„Kika je znala da prstićem zakači granu i da stavi u usta. Znala je kad tuđe, od neke druge mačke malo mače plače da ode da ga smiri kao baka, da ga podoji, uteši. Znala je da posmatra dok druge mačke jedu da se ne približava hrani. Verovatno je smatrala da ona kao baka njih treba da zaštiti da oni budu obezbeđeni“, kaže vlasnica i nastavnica u penziji Branka Đokić.

Mačka Kika

RTS Printscreen

Mačka Kika, Foto: RTS Printscreen

Prema podacima na internetu koje je pronašao Brankin rođak Stefan. Mačka Kika koja živi u Velikom Gradištu je najstarija živa mačka na svetu. Najstarija upisana u Ginisovu knjigu rekorda ima tek 26. A najstarija ikada imala je 39.

„Mačje godine se računaju tako što prva kreće sa četrnaest, druge godine puni deset, treće osam i taj broj se polako smanjuje. Pošto Kika ima 30 godina, to bi u ljudskim godinama bilo preko 150“, ističe Stefan Đorđević, Brankin rođak iz Velikog Gradišta.

Kika ima i trinaestogodišnju ćerku Seku. Branka Đokić ih je nasledila od svoje majke. Branka tvrdi da su njene mačke imale sve uslove kao i bilo koja druga. Ali tajna dugovečnosti ovih mačaka je bezuslovnu ljubav.

Komentari (4)

Vuki

02.08.2017 16:21

Mačke su predivne životinjke, i nisu za svakog..

nani

03.08.2017 01:01

@Vuki - tacbo vuki to najbolje zna dr kostunica nas bivsi ali zauvek predsednik srbije.

turimtiga

02.08.2017 17:42

siguro mora da joj je bio neki bliski rod STARAC FOČO od 150 godina. čista ZAJEBANACIJA proučite malo više život životnja, pa će vam biti jasno mnoge stava koje niste poznavali iz zoologije.

Dejan

02.08.2017 18:48

Moje mačke nemaju buve