Nevenka Purić pored kućera
Željko Dulanović
Nevenka Purić pored kućera

Željko Dulanović

Nevenka Purić pored kućera, Foto: Željko Dulanović

- Francuski i drugi bračni kreveti su otuđili supružnike, jer u njima mogu nedeljama da spavaju, a da ne prozbore ni reč. U kućeru ih međutim teskoba spaja, a stari su pričali da u njima ljubavna vatra bije. Zato bi trebalo subvencionisati njihovu gradnju, jer ako je mira u kući, biće mira i u državi - kažu meštani planinskih sela kod Nove Varoši.

Kućeri su najčešće građeni od četinara, pod im je od dasaka, dok je krov koji počinje od zemlje pokriven korom drveta. Postavljani su obično na dva zaobljena brvna, kao sanke, pa su se lako premeštali po planini i čobanskim staništima.

- Kućeri su bili namenjeni za jednu osobu, ali je u njima moglo da spava i dvoje, kada se stisnu. Pa kada miris borovine udari u glavu, gora se trese. Dok je po planini bilo kućera, rađala su se i deca. Danas su bračni kreveti široki kao poljana, pa dok se supružnici pronađu u njima, prođe ih volja - kaže stočar i drvoseča Mirčeta Vujičić (80) iz Pravoševe na Zlataru.

Noć u kućeru podmlađuje:  Marko Prelić

Željko Dulanović

Noć u kućeru podmlađuje: Marko Prelić, Foto: Željko Dulanović

U kućerima su domaćini tokom letnjih meseci spavali kod torova, ali je odlazak u kućer često bio i izgovor nekom od ukućana da se iskrade od kuće ili od očiju žene ili strogih roditelja.

U selima na Javoru i danas se na poselima pripovedva o kućeru koji su ljubavnici u zanosu otisnuli niz brdo. Zabavi ih i priča o kućeru u Kalipolju koji je godinama bio sklonište za dvoje ostarelih ljubavnika udovaca.

- Otkriveni su kada su ukućani poslali unuka da spava u kućeru sa dedom. Dok se domaćin uvlačio u konačište, uhvatio je unuka za nogu, pa, iznenađen, prozborio: „Ene, Stano, ti došla ranije“. Posle se deda pravdao da ga unuk nije dobro čuo, ali mu nije vredelo. Pukla je bruka, pa je imao muke da se privikne da sam spava u krevetu - pričaju u Ljepojevićima.

Sa stadima su, nažalost, sa planinskih pašnjaka nestali i kućeri, ali su ostale priče. Jedan od poslednjih je u Velikom Polju, kraj tora u kojeme čobanin Marko Prelić (78) tokom letnjih noći zatvara i po 50 brava.

- Više sam prespavao u kućeru nego u kućnom krevetu. I moram vam priznati da nema slađeg sna i odmora nego u kućeru, pogotovo kada pada kiša. Noć u njemu prosto krepi i podmlađuje - priča šeretski Prelić.

Za konak turistima

Danas, umesto tradicionalnih, meštani u svojim dvorištima grade nove verzije kućera i nude ih turistima. Nešto su većih dimenzija i sa krovom od savremenih materijala. - Obično u njima konače posetioci kanjona Uvca. I još se niko od njih nije žalio na teskobu i neudobnost - kaže Nevenka Purić iz Komarana.