Dušan Tadić
Profimedia
Xi jinping

Profimedia

Ksii Jinping, Foto: Profimedia

Sautempton. Kompanija „Lender Sports Development“, koja je u vlasništvu porodice Gao, platila je prethodnoj vlasnici Katarini Libher 230 miliona evra za 80 odsto vlasničkog udela.

Ovo je šesti klub u prve dve engleske lige u kojima su Kinezi većinski vlasnici. Dragomir Okuka (63), srpski trener koji je četiri i po godine radio u najmnogoljudnijoj zemlji sveta i pomagao im u razvoju fudbala, kaže da se tek očekuje spektakl od Kineza.

 - Kinezi u svemu postaju vodeća sila, ne samo u ekonomiji. Procenili su da će im fudbal za 10 do 20 godina biti najprofitabilnija privredna grana. Verujte, ništa ne rade stihijski, ne bacaju pare, već hoće čist profit. Rade sve sračunato, imaju viziju. Predsednik Kine Si Đinping voli fudbal, a rekao je da je poslednji put zdušno bodrio Kinu kad je selektor bio Bora Milutinović, 2002. godine. Od njega je sve krenulo. Dao je „blagoslov” kineskim biznismenima, motivisao ih je da ulažu, ne samo u domaće već i u svetske klubove. Kina je najkapitalističkija zemlja na svetu koju vode komunisti - kaže Okuka za „Alo!”.

Dragomir Okuka

Printskrin, youtube

Dragomir Okuka, Foto: Printskrin, youtube

 Okuka je od kineskih klubova radio u Đijangcu Šuntianu, Čangčun Jataiju i Tjanđin Tedi.

Pokreću svetsku ligu u fudbalu

- Po kineskim medijima se piše da će Kina biti inicijator svetske lige u fudbalu koja će za desetak godina početi da se igra, u kojoj će od 20 klubova dva biti njihova - Gvangžu i Šangaj. Tu će igrati i najveći evropski klubovi, Barselona, Real, Inter, Milan... Spremni su da plate koliko treba, mogu samo da zamislim kolike cifre se izdvajaju da im tokom priprema dolaze Juventus, Bajern, Milan, Inter - dodaje Okuka.

- Setite se, prvo su robom osvajali svet. Svuda su prodavali, pa došli su i kod nas... U Vankuveru u Kanadi ih, recimo, ima milion. Sada se probijaju fudbalom. Kod njih ide sve polagano, ali je dugoročno. Na mig predsednika Đinpinga doveli su Marčela Lipija za selektora. Hoće da igraju na Mondijalu, žele da 2030. godine budu domaćini Svetskog prvenstva, a do 2050. godine da budu i svetski prvaci. Zvuči smešno? Zvučalo bi smešno i pre pet-deset godina da vam je neko rekao da će 10 od 20 najplaćenijih fudbalera sveta igrati u kineskoj ligi. Gvangžu proda Barsi Paulinja za 40 miliona. Vidite dokle je sve to otišlo?

Srpski trener dodaje da bi Kinezi možda došli u Zvezdu i Partizan, ali tek kada bude moguća prodaja klubova.

- Kinezi ulažu samo gde je vlasnička struktura regulisana. Daj bože da dođu kod nas. Kod njih je donedavno bilo osam državnih klubova, a sada imaju dva-tri. Kada tamo kupite klub, vi uzimate samo ime i fudbalere. Stadioni, infrastruktura, pripadaju lokalnoj upravi, koja ih iznajmljuje - zaključio je Okuka.

Komentari (2)

Pera Detlic

16.08.2017 18:22

Danas pare imaju kinezi i rusi.....

dasa

16.08.2017 20:24

Почну од спорта па пређу на економију и ето европске уније под кинезима.Боље да се ми држимо Кине па ће у неко време да будемо шефови европи.Има да нас питају за све.