Sarajevo
Damira Ramadani
Sarajevo
Sarajevo, Foto: Damira Ramadani

Tužilaštvo BiH u četvrtak je odlučilo da zatraži jednomesečni pritvor za osam od 11 muškaraca koliko ih je uhvaćeno u policijskoj akciji "Rez" koja je sprovedena 22. decembra a Sud BiH je taj zahtev u petak prihvatio.

Obrazlažući zahtev za pritvor tužilac Čampara koji vodi istragu u petak je na ročištu pred Sudom BiH po prvi puta potvrdio kako postoje informacije da su oni planirali bombaški teroristički napad.

Hteli su da ubiju više od 100 osoba.

Postoje dokazi da su osumnjičeni planirali teroristički napad u kojem bi poginulo više od stotinu osoba, kazao je tužilac.

Uhapšeni su navodno planirali da postave eksploziv ispod policijskog automobila na nekoj od lokacija na kojoj se okuplja veliki broj ljudi.

Eksploziv koji im je za to potreban istražitelji još nisu pronašli a za Tužilaštvo BiH to je dodatni razlog za određivanje pritvora jer veruju kako bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, uništili dokazni materijal.

Advokati uhapšenih tvrdnje tužitelja su okarakterisali kao apsurdne protiveći se određivanju pritvora uz argumentaciju kako ne postoje dokazi koji bi potvrdili počinjenje kaznenog dela.

Kao članovi organizovane teroristike grupe bliske Islamskoj državi (IS) navedeni su Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salković, Zulfo Alajbegović, Edin Tabaković, Darko Peco, Elvir Mašić i Adis Kešan i oni će ostati u pritvoru najmanje narednih trideset dana.

Za kaznena dela koja im se stavljaju na teret zaprećene su kazne od najmanje deset godina zatvora, piše index.hr.

Komentari (2)

ivan

25.12.2015 21:23

Sve te isis fasiste na vesala!

bosna ponosna

26.12.2015 03:41

@ivan - e koliko ih ima u bosni niko ih nece zaustaviti opsno je ziveti u bosni