ONI ĆE ČEKATI NOVU GODINU IZA REŠETAKA Spisak ogroman: sudije, tužioci, direktori firmi, Zvicerove krtice iz policiije...
EPA/MARTIN DIVISEK

Bivša predsednica Vrhovnog suda, predsednik Privrednog suda, specijalni tužilac, službenik Agencije za nacionalnu bezbednost, bivši članovi Upravnog odbora kompanije Plantaže, bivši direktor Uprave za nekretnine i direktor Uprave prihoda i carina uhapšeni su od aprila do decembra prošle godine po nalozima Specijalnog državnog tužilaštva, na čijem čelu je Vladimir Novović, a pod sumnjom da su članovi ili organizatori kriminalnih organizacija.

Neka od hapšenja prethodno su najavljena u izabranim medijima.

Bivša predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica uhapšena je 17. aprila na podgoričkom aerodromu, nekoliko dana nakon što je portal "Libertas" počeo da objavljuje transkripte razgovora sa kriminalcima njenog sina Miloša Medenice, pozivajući se na dokumente Europola.

ONI ĆE ČEKATI NOVU GODINU IZA REŠETAKA Spisak ogroman: sudije, tužioci, direktori firmi, Zvicerove krtice iz policiije...

Foto: Screenshot

 

U pritvoru je ostala do 11. novembra, kada je po nalogu Apelacionog suda puštena da se u daljem postupku brani sa slobode.

Njen sin Miloš koji je označen kao organizator kriminalne grupe i koji je uhapšen nešto duže od mesec posle nje, i dalje je u pritvoru.

Na optužnici, osim njih dvoje, su Darko Lalović, Vasilije Petrović, Bojan i Marko Popović, Milica Vlahović-Milosavljević, Marko Vučinić, Milorad Medenice, Luka Bakoč, Petar Milutinović, Ivana Kovačević, Radomir Raičević, Marjan Bevenja, Stevo Karanikić i Goran Jovanović, kao i preduzeće Kopad kompani d. o. o. Nikšić.

Sumnjiče se za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotrebu položaja, neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, tešku telesnu povredu i sprečavanje dokazivanja.

ONI ĆE ČEKATI NOVU GODINU IZA REŠETAKA Spisak ogroman: sudije, tužioci, direktori firmi, Zvicerove krtice iz policiije...

FOTO: WWW.RKCRVENAZVEZDA.RS

 

Protiv Medenice i ostalih okrivljenih optužnica je podignuta 17. oktobra, a kontrola je zakazana za 10. januar.

Manje od mesec posle hapšenja Medenice, 9. maja lisice na ruke, na radnom mestu, stavljene su predsedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću. Optužnica protiv njega podignuta je 8. novembra. Kontrola ovog akta zakazana je za 16. januar. Jovaniću se na teret stavlja da je uz pomoć 11 pripadnika kriminalne organizacije, među kojima su stečajni upravnici, procenitelji i vlasnici firmi za obezbeđenje u stečajnim postupcima, nezakonito oštetio osam kompanija za više stotina hiljada evra.

Na optužnici su stečajni upravnici Saša Zejak, Snežana Jović, Sanja Lješković, Ranko Radinović, Sreten Mrvaljević, vlasnici firmi za obezbjeđenje Pavić Globarević, Stana Čelebić i Darko Perović, procjenitelji Omer Markišić i Dejan Golubović, te vlasnici kompanije Ogimar Danijela i Dušan Laković.

Optužnim aktom obuhvaćene su i kompanije Titan Security d. o. o. Podgorica, Securitas Montenegro d. o. o. Podgorica, Top Force System d. o. o. Nikšić i Ogimar MNE d. o. o. Podgorica.

Novovićev specijalni tim pokucao je i na vrata bivših članova Odbora direktora Plantaža - Veselina Vukotića, Đorđija Rajkovića, Boža Mihailovića, Duška Perovća i Seada Šahmana, koji su uhapšeni 11. jula zbog zloupotrebe položaja zaključenjem poravnanja radi okončanja sudskog postupka, čijim delimičnim izvršenjem je, navodno, nanešena šteta kompaniji od oko 380.000 eura. U tom predmetu još nije podignuta optužnica. U nastavku ove akcije, 24. avgusta uhapšena je i bivša direktorka Plantaža Verica Maraš. 

U Spužu je završio i službenik Agencije za nacionalnu bezbednost Petar Lazović. Uhapšen je 18. jula, takođe, nakon objavljenih transkripata razgovora koje je obelodanio portal "Libertas". Na teret mu se stavlja pripadnost kriminalnoj organizaciji, zloupotreba položaja, šverc droge i oružja. Lazović je sin bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića, koji je 1. marta 2021. godine smijenjen sa pozicije šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije.

ONI ĆE ČEKATI NOVU GODINU IZA REŠETAKA Spisak ogroman: sudije, tužioci, direktori firmi, Zvicerove krtice iz policiije...

Foto: privatna arhiva/Libertas press

 

Viši sud u Podgorici je 31. oktobra odbio da, uz kauciju od 1,2 miliona evra, u okviru kojih su tri nekretnine i 100.000 evra u gotovini, ukine pritvor Lazoviću.

Ta ponuda je odbijena uz obrazloženje da će imovina koju su Lazovići ponudili kao jemstvo biti predmet finansijske istrage.

Potom je, sredinom novembra, usledila nova ponuda za Lazovićevu slobodu – vredna više od 1.600.000 eura, ali je, u žalbenom postupku, vanraspravno veće Višeg suda prihvatilo žalbu tužilaštva i on je ostao u pritvoru.

Treća ponuda usledila je u decembru i najveće je ikada ponuđeno jemstvo u Crnoj Gori - 6.285.300 evra.

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici, kao i u prethodna dva slučaja, prihvatio je jemstvo, ali se Specijalno tužilaštvo opet žalilo. Prema saznanjima Pobjede, vanraspravno veće ovog suda u predmetu Lazović odlučivaće nakon praznika.

Policijski službenik Ljubo Milović, koji je u ovom predmetu označen kao član kriminalne organizacije, je u bekstvu.

ONI ĆE ČEKATI NOVU GODINU IZA REŠETAKA Spisak ogroman: sudije, tužioci, direktori firmi, Zvicerove krtice iz policiije...

Screenshot/Libertas/SKY aplikacija

 

Slučajem policijskog službenika Petra Lazovića bavio se i tim bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Ocenili su da nema dokaza da je Lazović bio član mafije. Kako je ranije za Pobjedu kazao Katnić, utvrđeno je da je Lazović imao službeni zadatak da otkriva počinioce krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije i da operativnim radnjama spreči ili preduprijedi njihovo delovanje, zbog čega se i našao u komunikacijama sa kriminalacima na „Skaj“ aplikaciji.

Pozivajući se na ,,dokument Evropola“, Libertas pres je sredinom maja direktno označio Lazovića i Milovića kao članove kavačkog klana, koji su uključeni u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju.

Za razliku od ostalih, bivši direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević uhapšen je 28. oktobra kada se „iz dugog bekstva“ pojavio u sudnici Višeg suda. On je još u decembru 2020. osumnjičen da je organizovao kriminalnu grupu koja je državno zemljište u zoni morskog dobra nezakonito upisivala na fizička i pravna lica.

Novović je „iza brave“ smestio i kolegu, specijalnog tužioca Sašu Čađenovića. Uhapšen je 9. decembra zbog sumnje da je počinio krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

ONI ĆE ČEKATI NOVU GODINU IZA REŠETAKA Spisak ogroman: sudije, tužioci, direktori firmi, Zvicerove krtice iz policiije...

Youtube Printscreen

 

Naredbom o sprovođenju istrage Čađenović se tereti da je od sredine 2020. do ove godine postao pripadnik kriminalne organizacije kavački klan, te da je u četiri navrata zloupotrebio službeni položaj.

Pred kraj godine, u Spužu je završio i Rade Milošević - donedavni direktor Uprave prihoda i carina. Osumnjičen je da je organizator državnog šverca cigareta.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading