eksplozija trajal
Foto: Alo/Društvene mreže

Povređeni u jučerašnjoj eksploziji, koja se dogodila u fabrici "Trajal" u Kruševcu, stabilno su i van životne opasnosti, kaže načelnik hirurgije Opšte bolnice Kruševac Saša Zajić.

Dodaje da oni i dalje zahtevaju bolničko lečenje, jer kod takvih povreda neke komplikacije se pojavljuju mnogo kasnije od samog trenutka povređivanja.

Jedan radnik je izgubio život, a četvoro povređeno u jučerašnjoj eksploziji u kruševačkoj fabrici "Trajal". Trojica povređenih zadržana su na hiruškom odeljenju Opšte bolnice Kruševac, dok je teško povređena radnica juče popodne upućena na VMA na dalje lečenje, prenosi Telegraf.

Doktor Saša Zajić navodi da su povređeni stabilno i van životne opasnosti.

"Tri pacijenta imamo koji su juče primljeni i radi se o karakterističnim blast povredama i s obzirom na mehanizam povređivanja takvi pacijenti zahtevaju kliničku opservaciju koja treba da traje najmanje 48-72 sata, u zavisnosti od manifestacije i u zavisnosti od pojave novih kliničkih problema koje možemo da imamo kad se radi o takvoj traumi“, objasnio je Zajić za RTS.

Dodaje da će danas uraditi neke dodatne procedure i snimanja.

"Blast trauma kao trauma može da bude vrlo nezgodna kao povreda, s obzirom da kliničke manifestacije i povrede koje nastaju u takvim slučajevima daju neke manifestacije mnogo kasnije od samog trenutka povređivanja. Zbog prenosa tzv. blast talasa i blizine pacijenta od samog izvora te eksplozije, kliničke manifestacije ne moraju odmah da budu manifestne, tako da, baš zbog toga, takvi pacijenti zahtevaju hospitalno lečenje, takvi pacijenti zahtevaju kliničko praćenje i opservaciju, da ne bi došlo do nekih dodatnih komplikacija“, naveo je Zajić.

"S obzirom na njihovo trenutno kliničko stanje i na sve što smo preduzeli od juče i na terapiju koja je uključena, nadam se da će proći bez nekih ozbiljnih komplikacija, ali naravno, oni i dalje zahtevaju hospitalizaciju na hirurškom odeljenju Ošte bolnice u Kruševcu", naglasio je Zajić.

Kada je reč o pacijentkinji koja je prebačena na dalje lečenje na VMA, Zajić kaže da je u pitanju mlađa ženska osoba, kao i da je bila u stabilnom stanju, ali da su povrede zahtevale dalje zbrinjavanje u tercijarnoj ustanovi.

Stručne službe istražiće detalje i okolnosti pod kojima se dogodila tragedija u pogonu za proizvodnju gorive trake koji je pod video- nadzorom.

Čekaju se rezultati obdukcije, a slučaj je u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading