kecamanović
Foto: Printscreen/Printscreen

Ovo kaže za Informer Duško Ilić, generalni sekretar Nacionalne asocijacije za oružje (NAOS), reagujući na iskaz dečakove majke Miljane K., koja je u policiji prošle nedelje ispričala da je njen muž Vladimir svojevremeno vodio sina u streljanu da mu oružje ne bi bilo "privlačno i egzotično" i da bi upoznao dečaka sa svim opasnostima koje nosi pucanje. Miljana je tvrdila da tada nije ni slutila da će njen sin iskoristiti obuku u pucanju da napravi masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, gde je 3. maja pobio devet đaka i portira.

OTAC JE UČIO K.K. DA PUCA DA

Foto: Alo/ilustracija

 

 

- Da je dečakov otac zaista hteo, kako je navodno Miljana ispričala u policiji, da sina upozna sa oružjem i opasnostima koje ono nosi, on bi ga u uzrastu od osam ili devet godina upisao na, recimo, streljaštvo. Tamo bi dete, uz licencirane trenere, poznavaoce oružja, imalo praktičnu, ali i teorijsku nastavu o naoružanju. To je kao neka vrsta obuke za decu gde mališani stiču znanja o oružju, ali i viteštvu, i to sve pod strogom kontrolom trenera - napominje Ilić, i dodaje da dečakov otac ništa od toga nije učinio, već je na svoju ruku hteo da od "dečaka napravi muškarca":

OTAC JE UČIO K.K. DA PUCA DA

Vladislav Ribnikar - Nikola Todorović/Alo!

 

- Ne mogu da se otmem utisku da mi to vođenje deteta u streljanu liči na lečenje ličnih strahova i frustracija. Takav način ponašanja je izuzetno opasan, pogotovo ako uzmemo u obzir da je dečak bio još dosta mlađi kada je posećivao streljane. Svoje frustracije i strahove otac je preneo na dete i na taj način učestvovao u formiranju njegove ličnosti. Želim, ipak, da napomenem da to možda nije bio presudan faktor da dečak počini stravični masakr, ali kada se pogleda cela slika, sigurno je to u nekoj meri uticalo.

 

Dečakova majka Miljana je, inače, na saslušanju u policiji detaljno opisala sve porodične prilike u kojima je odrastao njen sin, pa se tako dotakla i pitanja streljane.

Izvor blizak istrazi kaže da je Miljana tvrdila da nije bila saglasna sa tim da njen sin uči da puca, ali je "verovala u rasuđivanje svog muža i u njegovu dobru nameru".

- Majka je ispričala da je njen muž Vladimir smatrao da treba da upozna sina sa opasnostima koje nosi oružje, jer je u mladosti i sam imao negativno iskustvo. Dodala je da je njen muž hteo sinu da ukaže na opasnost od oružja, a istovremeno da mu pokaže kako ono funkcioniše, i to iz razloga da dečaku oružje "ne bi bilo egzotično i izazovno". Ona je ispričala da je dečak samo dvaput išao sa ocem da puca, kao i da je čula da su u streljani bila i druga deca - kaže naš izvor.

OTAC JE UČIO K.K. DA PUCA DA

Vladimir Marković

 

 

Govoreći o K. detinjstvu, Miljana je kazala da je bio adekvatno zbrinut i da ništa nije ukazivalo na to da će počiniti masakr.

- Majka je ispričala da je kod sina primetila određene promene u pubertetu, ali ih je opisala kao obične "bubice", koje nisu bile dramatične. Kazala je da je K. početkom ove školske godine počeo da se osamljuje u sobi, da nije zaključavao vrata, ali je često tražio od mlađe sestre, s kojom je delio sobu, da ga ostavi samog. Počeo je i da se zaključava u kupatilu, a ponekad bi se brecnuo na nju kad bi ga opomenula da nije završio školske obaveze i da mu je soba u neredu - rekao je naš izvor.

Dečak se, prema rečima njegove majke, samo jednom požalio da je zbog neke svađe izbačen iz grupe na internetu, gde je sa vršnjacima igrao video-igricu. Što se tiče društvenih mreža, on je na telefonu imao Instagram, Jutjub, Snepčet i Tik tok.

OTAC JE UČIO K.K. DA PUCA DA

 

 

Podsetimo, K.K. je kobnog jutra uzeo dva očeva pištolja iz sefa, za koji je znao šifru, i napravio je četiri "Molotovljeva koktela", pa krenuo u krvavi pir. Na ulazu u školu je bez reči ubio pripadnika obezbeđenja Dragana Vlahovića i još tri devojčice koje su se tamo zatekle. Zatim je u hodniku zamenio okvir s municijom u pištolju i ušao u učionicu u prizemlju, gde je Kostino odeljenje 7/2 imalo čas istorije.

Tamo je najpre ranio u ruku i stomak nastavnicu Tatjanu Stevanović, pa se okrenuo i zapucao ka deci. Likvidirao je šestoro mališana i ranio još petoro.

Posle masakra je izašao iz učionice i sam pozvao policiju, rekavši da je pobio decu. K. K. je potom prebačen u psihijatrijsku bolnicu, a samo dva dana kasnije uhapšen je njegov otac, koji je još u pritvoru.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading