Nikola Gruevski
Profimedia
Nikola Gruevski

Profimedia

Nikola Gruevski, Foto: Profimedia

 

Pobedila je demokratija. Pobedili su građani Makedonije, a mandatar će biti Nikola Gruevski. VMRO-DPMNE je osvojila naveći broj mandata. VMRO-DPMNE ima mandatara i pokazala je pred građanima da ova država samostalno odlučuje - rekao je Đorčev na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je razlika oko 20.000 glasova, što je značajna razlika.

 

"Od sedam izbornih jedinica, imamo jasnu pobedu u šest", rekao je Đorčev.

On je dodao da ne očekuje da Zaev podnese ostavku i kaže da je odluka na njemu i na članstvu SDSM, prenosi MIA.

Na prevremenim parlamentarnim izborima koji su održani u nedjelju u Makedoniji, vladajuća partija VMRO-DPMNE osvojila je 51 poslaničko mesto, dok je glavnoj opozicionoj stranci SDSM pripalo 49 mesta, pokazuju preliminarni rezultati prebrojavanja glasova koje je sinoć objavila Državna izborna komisija.

Albanskoj partiji DUI, partneru u vladajućoj koaliciji, pripalo je 10 poslaničkih mjesta, a Pokret BESA osvojio je pet mandata u makedonskoj skupštini, koja ukupno ima 120 članova, izabranih iz šest izbornih okruga, iz svakog po 20, prenosi MIA.

Alijansa za Albance osvojila je tri poslanička mesta, dok će sa dva mesta u novom sazivu parlamenta raspolagati DPA.

Zaev besan

Čelnik opozicionog SDSM Zoran Zaev poručio je danas da bivši premijer Nikola Gruevski i šef VMRO-DPMNE, koja je na proteklim vanrednim parlamentarnim izborima, prema prvim zvaničnim rezultatima, osvojila 51 mandat, ne sme da formira vladu i pozvao ostale partije da se solidarišu sa tim zahtevom. SDSM je na izborima osvojio 49 mandata, prema prvim zvaničnim rezultatima DIK, a ranije danas iz te stranke je najavljeno niz prigovora na neregularnost izbora. Predsednik SDSM je poručio da će ta partija ostati parlamentarna i da će izborna volja građana biti poštovana. "Mnogi su glasali za život, izabrali su promene i poručili da ne žele da kriminalci vladaju Makedonijom", rekao je Zaev na današnjoj konferenciji za novinare, prvoj od saopštavanja prvih zvanih izbornih rezultata iz DIK. "Nikola Gruevski ne sme da formira vladu Republike Makedonije", rekao je Zaev.