Porez na zarade manji, ali da li će radnici imati veće plate?
Vesna Lalić
Porez na zarade manji, ali da li će radnici imati veće plate?

Vesna Lalić

Porez na zarade manji, ali da li će radnici imati veće plate?, Foto: Vesna Lalić

Naišli smo na razne izgovore poslodavaca: neki su bili na bolovanju, drugi su, kažu, već formirali budžet za narednu godinu, a neki su jednostavno ignorisala naše pozive. Tek nekoliko njih je izjavilo za naš list da će povećati plate, a da će najavljena mera Vlade doprineti smanjenju nezaposlenosti, prosperitetu privrede i većoj konkurentnosti zemlje.

 

Petar Matijević, vlasnik Mesne industrije „Matijević“, o smanjenju nameta na zarade kaže za naš list da nije čuo bolju i revolucionarniju vest dugi niz godina kada je reč o privredi.

- Kapital uvek ima svoje tokove i siguran sam da će sa smanjenjem poreza i doprinosa na zarade biti bolje svima - i radnicima, i poslodavcima, i državi. Lično sam spreman da dam radnicima više od pola iznosa koji ne bih nadalje uplaćivao državi. Smanjenjem poreza će doći do rasterećenja i prosperiteta privrede, većeg zapošljavanja, a uz sve bi se i rasteretila državna administracija - ističe on.

Rukovodstvo „Vipa“ smatra da će se oslobađanjem poslodavaca obaveze plaćanja jednog dela poreza stvoriti uslovi za ulaganje u radni kapital, kao i da je najavljena mera Vlade dobra jer doprinosi većoj konkurentnosti zemlje.

- „Vip“ je jedan od najboljih poslodavaca u Srbiji i sigurno ćemo razmotriti kako da sredstva koja bismo u tom slučaju imali na raspolaganju preusmerimo na dodatno motivisanje i povećanje zadovoljstva naših zaposlenih. Smanjenje poreza svakako doprinosi konkurentnosti ekonomije svake zemlje, ali je još prerano da predviđamo konkretne efekte najavljenih mera - rekli su u toj kompaniji.

Ekonomista Milan Kovačević nije preterano optimističan kada je reč o povećanju plata. Naime, on ističe da bi to tek ponegde bio slučaj.
- U većini slučajeva ugovorena je neto zarada, što bi značilo da će poslodavci veći deo novca uzeti za sebe, a radnicima dati izvestan iznos tamo gde je zaposleni izuzetno bitan - kaže Kovačević.

Bez povišica u javnim preduzećima

- U javnom sektoru su plate zamrznute, tako da ti radnici ne mogu osetiti povećanje zarade, a i da nisu, ta preduzeća su u gubicima, pa bi sav novac trebalo da iskoriste za pokrivanje gubitaka. Što se tiče privatnika, jasno je da će novac prigrabiti za sebe, ukoliko ih zakon drugačije ne obaveže - kaže ekonomista Mahmut Bušatlija.

Komentari (10)

djordje1953

23.11.2016 15:47

do got minimalna zarada ne bude realna prema potrosackoj korpi poslodavci ce se bogatiti na racun ljudi koji moraju da rade po bijo kojim uslovima sve ostalo je prazna prica kako ce zaposlenim biti bolje

Baja

23.11.2016 15:50

Većina privatnika je nezajažljivo i svaki višak će strpati u svoj džep i neće im pasti napamet da da daju taj višak svojim radnicima ! Uvek gledaju što više da uzmu pod raznim izgovorima ! Kleptomani obični ! Retki su privatnici da može čovek ruku da im pruži ! Tu nadležne službe zakazuju, a većinom dobijajući male poklone stavljaju radnike u status robova !

penzioner

23.11.2016 15:51

Djubrad robovlasnicka ce uzeti sve pare za sebe! Ko kaze drugacije LAZE!

vlada

23.11.2016 15:55

"VIP je jedan od najboljih poslodavaca u zemlji" a radnici na prodaji imaju minimalac,dobijaju nogu čim pređu 30 godina jef firma želi mlade i atraktivne cure.Ja kukam na svog gazdu Kostića a imam 3 puta veću platu od ovih nesrećnika.

Кутузов

23.11.2016 16:02

Вучић доноси законе који одговарају његовим пријатељима тајкунима.Требао је да повећа минималац за толико колико смањује порез на зараду.

Goran

23.11.2016 18:23

Sto Vucic ne podigne minimalnu cenu rada? Pa nece da se zameri svojim prijateljima tajkunima! Ko jos posle ovoga veruje da se on ,navodno, bori protiv tajkuna. To je prica za budale

Petar Pan

23.11.2016 21:39

Kao i sa poreskom olakšicom. Čista prevara, zamazivanje očiju. Gazde će uzeti sve. Već vidjeno ...

maki

23.11.2016 22:08

Baš su potrčali da daju radnicima. Nego nam mažu oči zato što radimo za minimalac da bi oni /vlada/ bogato živeli. Zašto premijer ima toliku platu kad je minimalac zadovoljavajući /po njemu/ znači na legalan način tolikom platom otima od naroda. a da nepričamo koliku će on penziju da ima a koliko 98% jadnog naroda.

mima

23.11.2016 22:24

500 evra minimalac + 50% doprinosi i to da uplaćujemo u privatni penzioni fond jer je državni bankrot jer penzije neće moći da isplaćuju za 10 godina. A oni će imati lepo se nakrali, loše privatizacije......

kiza48

24.11.2016 08:37

@mima - Ko to moze da Vam plati? Ako mislite da privatnici mlate pare varate se. Mislim na male privatnike sa nekoliko radnika. Ko ne misli ovako neka postane privatnik. Niko mu ne brani. Ja sam bio privatnik 15 godina. Ulozio sam svu ustedjevinu. Da nije stigla penzija morao bih da zatvorim radnju ili da ostanem u dugovima. A bolje da sam kupio 2 stana nego sto sam postao privatnik.