Čaša puna zdravlja
Shutterstock
Čaša puna zdravlja

Shutterstock

Čaša puna zdravlja, Foto: Shutterstock

Poslednja istraživanja pokazala su da đumbir pomaže kod zubobolje, glavobolje, gorušice, ali i u i sprečavanju raka. Razlog zbog kojeg biste i vi trebalo da ga uvrstite u svoju ishranu je to što je ova namirnica izuzetno bogata hranljivim sastojcima.
U 100 grama đumbira ima oko 80 kcal, od čega 1,82 g proteina, 0,75 g masti i 18 grama ugljenih hidrata. Ovaj koren obiluje mineralima kao što su kalijum, bakar, magnezijum i mangan, ali i vitaminom C, vitaminima iz grupe B, kao i manjom količinom pantotenske kiseline i nijacina.

KAKO DA JEDETE ĐUMBIR?

Đumbir možete jesti na više različitih načina. Ima specifičan ukus, ali može se dodavati i u slana i u slatka jela. Možete ga pripremiti i kao čaj ili napraviti zdrave napitke za koje vam dajemo recepte!

Za čišćenje pluća

Čak i ako ne pušite i vodite računa o svom zdravlju, samo pasivno pušenje, to jest boravak u društvu pušača, ostaviće ozbiljne posledice na vašim plućima. Zato pročistite svoje disajne puteve uz samo tri sastojka koja većina nas ima u kuhiniji. Kombinacija đumbira, luka i kurkume daje moćan napitak.

POTREBNO JE: 1 kg luka, litar vode, 400 g šećera ili meda, 2 kašike kurkume, manji koren đumbira

PRIPREMA: Rastvorite šećer ili med u vodi, pa stavite da prokuva. Glavice luka isecite na četvrtine, isecite koren đumbira i oboje dodajte u slatku vodu. Kad mešavina ponovo provri, dodajte kurkumu i smanjite vatru. Kuvajte na laganoj vatri dok se količina vode ne smanji za polovinu. Procedite i naspite u staklenu teglu. Kada se smesa ohladi, stavite je u frižider. Svakog jutra na prazan stomak uzmite dve kašike eliksira, kao i uveče, i to dva sata posle obroka.

Čaj za sve namene

Sve što vam treba jeste komad đumbira dugačak oko pet centimetara i litar i po vode. Prvo pustite vodu da proključa, a onda joj dodajte naseckani đumbir. Kada je vidite da je đumbir sasvim omekšao, odstranite ga i iskoristite za nešto drugo, a vodu sačuvajte i pijte u toku dana.

Đumbir

profimedia

Đumbir, Foto: profimedia

 

Đumbir je dobar za...

- Cirkulaciju

- Magnezijum, hrom i cink, koji se nalaze u đumbiru, mogu da poboljšaju protok krvi

- Varenje

- Đumbir pomaže i kod problema sa stomakom, probavnih smetnji i vrtoglavice

- Protiv upala

- Đumbir sadrži prirodna antiinflamatorna jedinjenja koja smanjuju upalu

 

Napitak

profimedia

Napitak, Foto: profimedia

 

Čaša pre spavanja i salo će nestati!

Ukoliko imate masne naslage, posebno na stomaku, ovo je sjajno rešenje za vas! Uveče, kada legnete, vaš metabolizam radi sporije nego kada ste budni, ali ovaj napitak će ga ubrzati i sagorevaćete kalorije dok spavate.

Potrebno je:

- krastavac

- veza peršuna

- limun

- kašika rendanog đumbira

- kašika soka aloja vere

- 1/2 čaše vode.

Priprema:

Sve sastojke izmiksajte u blenderu i popijte piće pre odlaska u krevet. Krastavac je osvežavajući, pun je vode i vlakana, pa je sjajan za varenje. Peršun ima malo kalorija, a pun je antioksidanasa, vitamina i minerala, pomaže da se smanji nadutost i kod drugih neprijatnosti. Limun odstranjuje toksine iz organizma i pomaže pri sagorevanju masti, dok đumbir ubrzava metabolizam, sprečava konstipaciju i topi masne naslage.

Komentari (1)

Сава Прокоповић из Ритопека

06.09.2016 08:22

Ми се захваљујемо дневним новинама Ало! на овом лепом чланку о ђумбиру. А нас сваки пут нападају, када препоручујемо карфиол са спанаћем и ђумбиром приде, за јадне напаћене истрошене јавне и друге раднице. Да се попуне.