Novi Sad
Profimedia
Novi Sad
Novi Sad, Foto: Profimedia

Predsednik matičnog odbora Ministarstva prosvete i nauke Srbije Miroslav Trajanović izjavio je danas da je taj odbor održao sednicu na kojoj je donet zaključak o hitnoj reakciji na odluku dekana Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu da prekine radni odnos profesorki Zori Konjović.

Ranije danas, grupa od više od 40 profesora i asistenata sa studijskog programa Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije, koji vodi profesorka Konjović, u apelu za javnost su naveli da je dekan FTN Rade Doroslovački 1. septembra odlučio da redovnu profesorku Zoru Konjović ukloni sa tog fakulteta.

U apelu je navedeno da je dekan profesorku Konjović pokušao da uceni time što joj je sugerisao da podnese zahtev za odlazak u penziju s početkom školske godine, kako on ne bi bio prinuđen da iznese određene "dokaze".

Trajanović je za agenciju Beta rekao da će odbor o ovome obavestiti ministra nauke, pomoćnika ministra za tehnološki razvoj, kao i rektora Univerziteta u Novom Sadu, te da će dokumentcija biti spemna sutra ujutru.

"Današnja legislativa daje velika prava dekanima, koji ih ponekad zloupotrebljavaju, pa su tako ovim potezom ugled i čast profesorke Konjović narušeni", rekao je Trajanović.

On je objasnio da postoji standardna procedura za profesore koji žele da produže radni odnos. Na predlog katedre i uz pristanak Naučno nastavnog veća fakulteta i Senata univerziteta, profesor može da dobije mogućnost da nastavi da radi još godinu dana nakon ispunjenja uslova za penziju.

"Profesorka Konjović je prošla sve te procedure i ima sve uslove da nastavi da radi. No, dekan koristi svoje pravo da ne potpisuje ugovor samo za nju, a za 19 drugih profesora koji su u istoj proceduri da ugovore potpiše", rekao je Trajanović.

Prema njegovoj oceni, iza ovakvog postupka verovatno stoji "diskriminacija i neki drugi razlozi, koji su verovatno ljudske prirode".

Trajanović je ocenio da je profesorka Konjović jedna od najuglednijih ličnosti u oblasti IT u Srbiji, te osoba koja je pokrenula "nebrojeno mnogo inicijativa, bila članica naučnih odbora pri Ministarstvu i koja je vrhunski naučnik".

Prokomentarisao je i navode iz apela profesora i asistenata, u kojem piše da je dekan Doroslovački rekao da je "pronašao zamenu za sve nastavnike sa Katedre". Trajanović je rekao da je to, ako je to istina, očigledna pretnja.

"Ukoliko je to istina, to je pritisak na ljude da povuku svoju podršku. Profesorka Konjović je dobila jednoglasnu podršku svih članova svoje katedre, a to je više od 40 ljudi koji smatraju da ona treba da ostane. To govori više o samom dekanu i njegovoj odluci", rekao je Trajanović.

Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije jedan je od najpopularnijih programa na FTN, koji je u junskom upisnom roku ove godine u prvu godinu osnovnih studija upisao oko 360 studenata.

Komentari (1)

nijevaljda

30.09.2015 18:13

Je l' dekan "ČLAN", što bi rekao Radovan III? Jeste. E pa onda naravno da je on u pravu a ne neka tamo izlapela profesorka. Pa, da.