Celulit raste od sedenja kao pečurke posle kišw
shutterstock
Celulit raste od sedenja kao pečurke posle kišw

shutterstock

Krećite se što više, Foto: shutterstock

Celulit menja površinu kože i umanjuje njenu čvrstinu. Neke devojke, ma koliko vežbale ipak imaju "narandžinu koru". Zato, vreme je da upoznate svog "neprijatelja" kako biste ga pobedili.

Mast ima ritam

Sve ćelije, čak i one masne, imaju svoj bioritam. Tako se masnoće iz tela oslobađaju ujutro, a nakupljaju uveče, piše Avaz.

- Samo sveobuhvatna briga o sebi može da garantuje trajne rezultate mršavljenja. I kad je reč o prehrani, vežbanju, čak i o masaži, vrede isti hronobiološki zakoni i pravi trenutak igra odlučujuću ulogu: akcija sprečavanja nakupljanja masti mora da usledi kad se ćelija prirodno rešava masnoća - tvrdi dr. Lafontan, direktor istraživanja na institutu za medicinska istraživanja Inserm.

Hrana za jutro i veče

Ako želimo da se zdravo hranimo i da se ne gojimo, treba da poštujemo ravnotežu punjenja i pražnjenja masnih ćelija koje reguliše insulin.

Insulin je ključan za proces nakupljanja rezervi masti. Ujutro je najjednostavnije izbaciti masti iz organizma. To znači da možemo sebi da priuštimo slatko/masni energetski doručak. U prvoj polovini dana trebalo bi da absorbujemo 70 do 80 posto dnevnog energetskog unosa. Uveče se pokreću mehanizmi intenzivnijeg nakupljanja masnoća pa obrok ne sme da bude preobilan.

Koji je najbolji sport?

Cirkulacija se poboljšava ponavljanjem pritiska na petu. Najbolji sport u borbi protiv celulita je džoging. Možete da ga zamenite hodanjem kako biste sačuvali zglobove. Redovno se bavite bilo kakvom fizičkom aktivnošću, ako je moguće dva do tri puta sedmično, i minimalno 40 minuta bez prekida.

Šta i kako jesti?

Uravnotežena prehrana je važna, kao i način na koji jedemo.

Zlatno pravilo: tri do pet obroka dnevno u isto vreme. Izbegavajte stresne situacije tokom uzimanja obroka, jedite polako i dobro sažvaćite hranu. Jedite u određene sate. Izbacite “jako vruće” i “jako hladno” jer mogu da iritiraju probavni trakt. Izbegavajte hranu koja nadima (npr. zelje, blitvu...).

Masaža je ključ

Masaža, tvrde lekari, utiče na uspeh borbe protiv infiltriranog celulita.

Masaža deluje na drenažu i stimulisanje mikro-cirkulacije, ona oslobađa od stresa koji izaziva skladištenje masnoća i zadržavanje vode.

I naravno, ne zaboravite da pijete što više vode tokom dana.